Четири компании взеха награди на германската икономика, връчени от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) на церемония в Националната художествена галерия в понеделник вечерта. На нея присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, немският последник Кристоф Айххорн, президентът на камарата Тим Курт и нейният главен управител Митко Василев, както и президентът на България (2012 - 2017) Росен Плевнелиев. 

В категория "Голяма предприятие" победител стана "Кауфланд България", заради обновяването на магазините си и откриването на нови, филиал и IT HUB. "Лидл България" пък взе приз в категория "Социален ангажимент" за инициативата си „Ти и Lidl за по-добър живот“, която финансира значими проекти на граждански организации в цялата
страна и има за цел да помогне на инициативните хора в страната да си създадат условия да водят по-качествен и пълноценен на живот. 

Компанията за мебелно обзавеждане "Лигна Груп" пък беше отличена в категория "Малки и средни предприятия". През миналата година тя е обзавела 6 хотела в Германия и 1 във Виена. 

За първи път тази година ГБИТК връчи награда и в категория "Стартъп компания". Първият победител беше Develiot, които разработват индустриални устройства за измерване на данни в интернет на нещата. 

"Знам, че има много дълга традиция камарата да празнува този празник. Това е доказателство за качеството на отношенията между България и Германия, тяхното многообразие и динамика. Скачаме от рекорд на рекорд - в инвестиции, нови работни места и компании", каза Негово Превъзходителство Айххорн. Той изтъкна и, че вече имаме договор с немската здрава каса, което е много голяма стъпка напред и позволява германци да дойдат в България, за да си правят процедури. "Мисля, че трябва и аз да пробвам това СПА, за да знам за какво говоря", обеща посланикът. 

На миналогодишното издание казах, че в България има концентрация на производство на автомобилни компоненти и е време да произвеждаме цял автомобил. Твърдя го и сега. Ако миналата година съм споменал, че Германия е много специален икономически партньор, днес казвам и, че е и стратегически. Над 1/3 от инвестициите у нас са немски, но и заради тях много български мениджъри, инженери се учеха от най-добрите. Инвестициите значат доверие и се радвам, че много германски производители са намерили своя дом в България и всички имаме общата грижа този дом да е по-добър", каза Томислав Дончев. Той изрази увереност, че въпреки многото предизвикателства, можем да се справим заедно, защото вече сме го доказали. Изтъкна и, че страната ни трябва да има и други предимства освен ниските разходи.

8,5 млрд. евро е стокообменът между двете държави в началото на годината, което е рекорд, отбеляза и Тим Курт. Както и, че България е много силен партньор на Германия.

Немският посланик Кристоф Айххорн разговаря с вицепремиера Томислав Дончев и президента Росен Плевнелиев преди церемонията.
Немският посланик Кристоф Айххорн разговаря с вицепремиера Томислав Дончев и президента Росен Плевнелиев преди церемонията.