Басейнова дирекция започва проверки на всички ВиК оператори дали са монтирани измервателни устройства, за да се разбере дали отчитат реално използването на водата. Ако се установи, че нямат водомери, ще бъдат принудени да сложат.

Това е решено на извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите в МОСВ, на който са участвали министърът на околната среда Емил Димитров, зам.-министър Красимир Живков и представители на регионалното и енергийното министерство, "Язовири и каскади", "Напоителни системи" и "Софийска вода".

"Имаме вода в язовирите, но в някои недостатъчно. Искаме да спрем залповото източване на язовирите, защото имаме и недобросъвестни ВиК - понеже имат дългове, не им се ще да теглят със собствените помпи вода, понеже им е скъпа и се опитват да си захранват всички нужди само от язовирите. А ако се изпразнят, да кажат: "Къде е държавата да ни плати дълговете, да ни направи нови помпи и инсталации?". Ние като министерство нямаме вина, че някой е решил да си отреже помпите и не си е платил сметките и няма пари за ток, ние да даваме вода, докато не източим язовира. Не трябва да се източи язовира, за да се сетят че имат собствени мощности", каза Ревизоро в парламента след ресорна комисия.

Той предупреди всички ръководители на ВиК сектора да използват собствените си мощности и да не източват язоворите, защото започва да следи нивото им ежедневно, а не веднъж в месеца, както беше досега. Заинтересованите институции - министерствата на енергетиката, земеделието, регионалното развитие и други, ще бъдат уведомявани всяка сутрин за всеки язовир какъв е притокът, оттокът, наличността, какви мерки се взимат. Ако някой не следи предписанията и източва повече вода, отколкото е притокът, на 10-ия ден ще бъде хванат и ще се приложи пълната суровост на закона, закани се министърът. Съответно графиците за ползване на водата ще бъдат променяни на всеки десет дена.

„Не може цял месец да е една и съща цифра приток и разход. Ясно е какво се прави – гледат миналогодишна база, не се мери и си пускат данни каквито си искат" обясни Димитров. А според зам.-министър Живков има ВиК оператори, които отчитат 95% загуби по мрежата – като в Шумен, много други дружества пък съобщават за 70-85% загуби по водопровода. Ревизоро добави и, че и ВиК Сливен също източва вода. Язовир "Жребчево" край Стара Загора пък всеки ден подавал едни и същи данни - че количеството е 1,950 млн. кубични метра.

Министърът разказа и за две сериозни нарушения. Един цял град е закачен за водопровод на "Напоителни системи", а разрешеното количество, които минава през пречиствателна станция, не се използва. Така се ползва вода, която не се пречиства, а "Напоителни системи" нямат водопровод и не знаят колко вода им е взета.
В друг град пък  след като е ограничено ползването на промишлени предприятия два квартала са останали без вода защото "някой навремето не ги е закачил към водопровода за града, а към промишления, който е без измервателни уреди", каза Ревизоро.
Той не назова кои са градовете, тъй като е подал сигнал в МВР и те трябва да разследват.