Икономическият министър докладва, че

работят 7 багера, ако трябва - и през нощта

Водопроводът от Мало Бучино до Перник да стане за 30 дни. Това поиска във вторник Бойко Борисов, който бе на инспекция на полагането на тръбите.

“Кметът на Перник (Станислав Владимиров - б.р.) казва, че тръбите ще са готови след месец и половина, аз казвам за месец. Ако трябва, да се обзаложим”, каза премиерът. Борисов предлага на кмета Владимиров да даде на икономическия министър значка за почетен гражданин на Перник, че изкарал един наряд по язовира и водопроводите.

Борисов предлага на кмета Владимиров да даде на икономическия министър значка за почетен гражданин на Перник, че изкарал един наряд по язовира и водопроводите.

Ръководителят на обекта и министърът на икономиката Емил Караниколов обясниха, че ако трябва, ще увеличат смените и ще се работи и нощно време.

Борисов припомни, че преди дни правителството е превело 27 млн. лв. за водопровода, а по-рано 30 млн. за мрежата в самия Перник. От видеото, което пусна премиерът във фейсбук, става ясно, че в събота и неделя ще затворят пътя заради водопровода. Да се предупредят хората, нареди им Борисов.

Министър-председателят огледа и новите испански тръби, които издържат 26 атмосфери - в тях молекулите били подредени пластично и не били крехки. “А има ли червени (молекули - б.р.)”, пита Борисов като намек към червения кмет на Перник. По-късно казва, че вижда провокация в сините тръби, трябвало да бъдат заровени бързо, а отгоре да се сложат червени лентички, за да са доволни всички. Обясняват му, че всичко, свързано с водата, е синьо. 800 метра тръби вече са положени, казва министърът на икономиката Емил Караниколов.

800 метра тръби вече са положени, казва министърът на икономиката Емил Караниколов.
В испанските тръби молекулите били подредени много пластично и така те не били крехки.
В испанските тръби молекулите били подредени много пластично и така те не били крехки.

В джипа, на път към обекта, министърът на икономиката Караниколов обяснява, че строителството е започнало в събота, работи се със 7 багера, с 4 екипа, 40 човека са на обекта. 800 метра тръби вече са положени. Във вторник се очакваха 6 камиона, всеки един от тях носи по 107 м тръби. Досега са идвали по 2 камиона на денонощие.

Караниколов обяснява, че в Испания работят две поточни линии, та ако нещо се случи с едната, процесът да не бъде прекъснат.

Борисов пита и за двете пречиствателни станции, казват му, че завършвало проектирането им.

По време на обиколката Борисов предлага на кмета Владимиров да даде на министър Караниколов значка за почетен гражданин на Перник. “Че изкара един наряд тук”. “Голям наряд изкара”, съгласява се кметът.

Кметовете настояват

язовирите по-бързо да станат

от общински държавни

ДИМА МАКСИМОВА

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) настоява да се ускори прехвърлянето на общинските язовири към държавата. Само 5% от предложените са деактувани, изискват значителен финансов ресурс, а много от тях са в критично състояние.

“Очакваме в най-скоро време и този въпрос да бъде придвижен с по-бързи темпове, а не от 2700 язовира да имаме 132 само актувани в държавна собственост”, каза Даниел Панов, кмет на Велико Търново и шеф на НСОРБ. Във Велико Търново вчера на среща се събраха кметовете от Северен централен район.

Най-притеснително било положението в Хасковско, където язовирите, за които кметовете продължават да носят отговорност, са 1100 и в Харманли - с 500 язовира.

На срещата бе дискутирано и предложението 2% от подоходния данък да остават в общините. Сред предложените на финансовото министерство варианти е и това да се отнася за общини, които имат събираемост на местните данъци и такси над 85%. “За Велико Търново това са над 4,5 млн.лв., които всяка година ще влизат към бюджета. Най-важното е, че с тези средства ще може да се дофинансират дейности, за които в момента общините нямат възможност”, смята Панов.