На 7 февруари китайският председател Си Дзинпин проведе телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, в който изтъкна, че тенденцията за стабилното развитие на китайската икономика няма да се промени. Същия ден на пресконференция от Държавния съвет представиха финансовата политика в подкрепа на борбата с епидемията от новия коронавирус и ситуацията с разрешаването на финансовите трудности на малките предприятия. На нея бе посочено, че пространството за макроикономическия контрол на Китай все още е голямо. Тенденцията за висококачествено стабилно развитие на китайската икономика няма да се промени заради настоящата епидемия, предава радио "Китай".

На провелото се неотдавна заседание на Политбюро на ЦК на ККП Си Дзинпин изтъкна, че борбата с епидемията от новия коронавирус е свързана с безопасността на живота и здравето на хората, както и със социалната и икономическа стабилност в страната.

В момента борбата с епидемията се намира в ключов период. До 6 февруари бяха отпуснати 66,74 милиарда юана за превенция на болестта, от които бяха използвани 2,848 милиарда. Заедно с това бе въведена политика в подкрепа на сериозно засегнатите от епидемията компании. Китайската централна банка създаде специален фонд от 300 милиарда юана за кредити на важните предприятия, които произвеждат медикаменти и стоки за ежедневието. Тези политики предоставят важна гаранция за борбата с епидемията и възстановяването на производството, както и нормалния живот на хората.

Отраслите на туризма, ресторантьорството и развлеченията неизбежно ще понесат загуби от настоящата епидемия, но това влияние ще бъде временно. Китай притежава най-цялостната индустриална и снабдителна промишлена верига и това няма да се промени заради болестта.

От дълги години китайският икономически растеж допринася с 30% за растежа на световната икономика и е „двигател" за икономическото развитие на света. Настоящата епидемия оказва негативно влияние върху китайската икономика, но основната тенденция за стабилното икономическо развитие на Китай не се е променила.