„БДЖ-Пътнически превози“ преустановява услугата „Съхранение на ръчен багаж” на Централна гара София от 1 март.

Информация за промяната е залепена на багажното помещение.

Причината за решението е предписание на дирекция „Жандармерия” към МВР, изпратено до централното управление на БДЖ. Според него гардеробите за съхранение на багаж, намиращи се на територията на обекти с национално значение, какъвто е и Централна гара София, трябва да бъдат оборудвани със скенери и да отговарят на всички останали изисквания за сигурност.

Багажното отделение, което „БДЖ-Пътнически превози“ от години поддържа на партера на Централна гара София, и досега винаги е носило само загуби на дружеството, коментират от там за Economic.bg. То е с площ 120 кв. м и е обслужвано от четирима служители, работещи на смени. Приходите от него далеч не покриват само заплатите на служителите, да не говорим за режийните разходи, обясниха от жп превозвача.

За да отговори на изискванията на новото предписание на дирекция „Жандармерия”, жп превозвачът ще трябва да инвестира минимум 30 хил. лева за доставка на скенери, както и да назначи хора, специално обучени да работят с тях. Освен това дружеството ще трябва и да определи други, по-високи заплати на тези служители заради работата им в йонизираща среда.

Независимо от това услугата на Централна гара София не се преустановява, а остава в частното багажно помещение, което и досега е привличало повече пътници, обясниха от жп превозвача.