2 часа и половина продължи срещата на енергийния министър Теменужка Петкова и почти целия мениджмънт на държавната енергетика с Асоциацията на организациите на работодателите в България. Пред журналисти говори само министърката. Тя заяви, че са провели ползотворен и честен диалог. Обикновено така си контактували с бизнеса и търсили общи решения. 

Темата за исканите преди дни оставки в енергетиката не е била обсъждана. Шефовете на централите и на Българския енергиен холдинг са разказали за спецификата на дейността на всяка централа.

Шефът на енергийната Борса Константин Константинов пък е обяснил защо се е получила високата цена на електроенергията в неделя. Тогава на унгарската и румънската борса е имало софтуерен проблем, те затворили 2 часа по-късно и търговците се насочили към българската борса, което е вдигнало цените.

Петкова заяви, че е имала дълъг разговор за цената на електроенергията на свободния пазар. Обсъждано е, че изходът е пълна либерализация на пазара на електроенергия, по която се работело отдавна, но досега не се е случило. Така заедно с бизнеса ще се правят стъпките към нея. ТЕЦ Марица Изток 2 е основа базова мощност, каза Петкова и допълни, че се е стигнало до още решения за законодателни промени, свързани с нея.

Бизнесът и министерството са се договорили следващата седмица да проведат техническа среща с представители на мини марица Изток, държавният ТЕЦ Марица Изток 2 и БЕХ. Набелязани са и други срещи. 

Очаквайте подробности.