"Там върви поредното надлъгване – има водомер, ама той не е на моя територия. Сега да ги карам да си правят на тяхна територия ли? Това се случи в Бобов дол - нямаха изобщо водомер, казаха, че няма да пуснат за питейно-битови цели, докато не си поставят водомер, поставиха си водомер. Сега в "Стомана" изпуска единия водомер, изпуска другия. Там са установени количества.

Това заяви в кулоарите на парламента министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на въпрос какви ще бъдат санкциите за "Стомана Индъстри" и "Топлофикация Перник" заради нерегламентираното използване на вода от язовир "Студена".

"Почва се - ама то не е на наша територия, то е на чужда територия. Ами като е на чужда да го спре и тогава ще кажете "профсъюзите се сърдят". Ние искаме всички работещи в България, независимо в кой завод са, независимо дали е частен сектор или публичен, да имат нормални условия да живеят. Условието беше да имат отделен водомер за питейна вода или да пуснем през нормалния водомер, но само за питейно-битови цели, за да могат хората да имат нормални условия за работа", каза още министър Димитров. По неговите думи черпенето на вода от "Студена" е било спряно, тъй като те имат собствени водоизточници.

"Оказа се, че единият водомер пропуска. Има количества. Какво оспорваме? Сега започваме на чия територия бил водомерът... Ще си получат актовете", заяви министър Димитров.

По думите му "Стомана" са използвали 670 куб. м. вода и увери, че проблемът не е толкова сериозен, но на фона на кризата в Перник не е трябвало да си го позволяват. "За водомера на "Топлофикация" съм склонен да вярвам, че кранът не е затворил добре. Все пак при по-големите съоръжения се случва, тъй като литрите при тях са доста малко. Не са литри, с които могат да се къпят денонощно или да се направи някоя голяма злоупотреба ", категоричен бе той.