Президентът подписа указа за промените в Закона за хазарта

От петък, 21 февруари, талончетата на всички частни лотарии като Националната лотария и др. стават незаконни и не може да се продават. Тогава влизат в сила промените в Закона за хазарта, според които лотарийни игри вече могат да се организират само от Българския спортен тотализатор.

“Промените в Закона за хазарта ще бъдат публикувани в следващия брой на “Държавен вестник”, който излиза във вторник”, казаха за “24 часа” от редакцията на официалния орган. Причината да се забави публикуването им била, че не е имало място в броевете на 11 и 14 февруари.

Указът за обнародване на закона е подписан от президента Румен Радев още в четвъртък

По закон нормативни текстове влизат в сила 3 работни дни след публикуването им, освен ако в самите текстове не е упоменато друго.

Талончета за търкане продължават да се продават на много места в страната, показа проверка на “24 часа”, въпреки че самите продавачи предупреждават, че печалби не се изплащат. В новите текстове не се казва нищо за начина, по който ще се изплатят спечелените вече печалби. Валери Симеонов бе предложил всеки организатор на частна лотария да учреди банкова гаранция на стойност, равна на стойността на спечелените залози, но сам оттегли в последния момент предложението си.

Финансовият министър Влади Горанов обясни, че държавата няма как да се меси в частно-правни отношения между спечелилите и самия организатор на лотарията. В общите условия на Национална лотария обаче не се казва нищо за ситуация, при която организаторът е с отнет лиценз, както ще се случи автоматично с влизането на закона в сила. Самите телефони за контакт на лотарията не работят от седмица, не работят и телефоните, обявени за притежателите на хора с печелившите талони

От Държавната комисия по хазарта ги посъветваха да си търсят правата си по съдебен ред. В търговската мрежа остават непродадени талони за над 40 млн. лв.