Проектът ще струва около 300 млн. лева, обявяват търга до месеци

Проектирането и разширението на околовръстното шосе в София от булевард “Цар Борис III” до “Люлин” ще струва около 250-300 млн. лв. Поръчката се очаква да бъде пусната в следващите месеци. Новината стана ясна в неделя, когато премиерът Бойко Борисов инспектира разширението на околовръстния път от “Младост” до началото на магистрала “Тракия”.

“Това обещахме на софиянци – третата линия на метрото и свързването на двете дъги (на околовръстното – бел. ред)”, добавя Борисов и изчислява, че дейностите ще струват 1 млрд. лв. на националния бюджет.

“Това сме обещали на софиянци – метрото, третия лъч, и да затворим двете дъги. Ако е било лесно, да са го направили комунистите едно време, а не две лентички да пускат за околовръстно и да казват, че са го направили те. Аз не мога да си представя да не го направим”, допълва Борисов, обръщайки се към придружаващите го - финансовият министър Владислав Горанов и зам.-регионалният министър Николай Нанков.

“Тук е хубаво, че пътните възли са решени с кръгови движения, никакви светофари. Наново ще разширим кръговото, ще има нов голям мост с три ленти в посока - над река Искър. Това е тежко съоръжение”, казва Николай Нанков. След въпрос от премиера Нанков добавя, че се работи и по околовръстното на Пловдив, където ще се изгради кръгово, което ще прерасне в пътен възел. Премиерът го прекъсва с думите: “Прерастването в пари да ми го кажеш”. “Това не ми се коментира. Спираме да го тормозим министър Горанов”, казва Нанков, обръщайки се към колегата си. Той му припомня, че на 1 март стартира толсистемата. Именно от нея се очаква да бъдат генерирани приходи, които да послужат за поддръжка на пътищата.

При срещите си с работниците по обектите премиерът напомни за мерките за сигурност. Поводът бе инцидентът на магистрала “Хемус”, при който загинаха двама души.

“Всеки ден инструктажи, внимание. Като се заработят, забравят и трябва непрекъснато... Сега ще организирам да дойде полицията, да има коли на КАТ”, добави Борисов.

“Няколкостотин километра ливади сме ги направили на магистрали и съоръжения. След един месец ще видите колко работа ще е отметната, като пчелички са. Това ще облекчи и “Цариградско шосе”, казва премиерът.

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва за дейностите по решаването на проблема с водата на Перник. “Работи се на помпената станция, на резервоара и в населените места. 3,5 км тръби са реално сложени. Днес ще пуснем пътя Голямо Бучино – Перник, както сме обещали. Язовирът се пълни много добре”, каза икономическият министър.

Снимки: Столична община
Снимки: Столична община