Предвиждат помощи за социално слаби, които нямат пари за самоучастие

Посредници ще помагат за кандидатстване, общините ще приемат проектите на едно гише

В България отново ще има програми за саниране на жилищни сгради, но този път те ще бъдат насочени към целия сграден фонд, а не само към блоковете. Очаква се програмите да включват финансов механизъм, а не както досега ресурсът да се осигурява изцяло от държавата.

В момента се подготвя нова стратегия за подобряване на енергийните характеристики на сградите. Документът се съгласува между министерствата и скоро се очаква да бъде пуснат за обществено обсъждане.

След като го приеме Министерският съвет, ще бъде представен на Европейската комисия като част от документите, които се изискват от всяка страна членка във връзка със Зеления пакт на ЕК - набор от законодателни мерки, които трябва да направят Европа климатично неутрална до 2050 г. В частта за сградите всяка страна трябва да предприеме мерки за реновиране на сградния фонд, така че

разходите за

отопление да

бъдат намалени

средно с 40%

Стратегията е за срок от 30 години с индикативни етапни цели за 2030-а, 2040-а и 2050 г.

В периода до 2030 г. е реалистично да се очаква постепенно активизиране на действията по обновяване и постепенно нарастване на търсенето на енергийно-ефективни услуги. Реалистичното и консервативното определяне на целите е свързано и с необходимостта от натрупване на опит и средства за финансовите инструменти. Трябвало да се преодолее постепенно и очакването за голяма безвъзмездна помощ при санирането.

За осигуряване на процента съфинансиране от страна на собствениците ще бъдат разработени нисколихвени кредитни линии, както и ще бъдат осигурени социални мерки за хората с ниски доходи. Според стратегията

средната

стойност на

саниране е

125 лв. за

кв. метър

или 9375 лв. за жилище от 75 квадрата. Този показател е валиден за достигне на клас С по скалата за енергопотребление в съществуваща сграда, който се смята за енергийно ефективен.

Каквато и част от този разход да се поеме от държавата, ще има социално слаби, които не могат да си позволят финансирането, поради което се предвижда създаването на

целеви помощи

за хората с

ниски доходи

Едната от възможностите е общините да направят специални програми за подпомагане. Те са подходящи за случаи, при които етажната собственост е готова да създаде сдружение за санирането и само няколко собственици на жилища няма да имат средства да се включат със съфинансиране.

В стратегията се предвиждат отделни програми за различен тип сгради, които ще действат паралелно. Например ще има само за еднофамилни жилища, които ще са по-лесни за изпълнение, тъй като там не е нужно да се постига съгласие между различни собственици. Според документа около 42% от санираните до 2030 г. жилища у нас ще бъдат еднофамилни.

Други ще са програмите за едропанелни жилищни блокове, трети - за тухлено строителство.

Над 2000 сгради бяха санирани при предишните програми, когато държавата осигуряваше финансирането.
Над 2000 сгради бяха санирани при предишните програми, когато държавата осигуряваше финансирането.

Идеята е в тези програми да бъдат внедрени мерки към различните категории сгради. Така например някои от тях ще бъдат насочени към подмяна на вида отопление, който ползват, или смяна на горивото с по-ефективно, за други ще се предложи инсталиране на слънчеви панели за производство например на ток.

Около 704 хиляди са обитаваните жилищни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена, показва анализ за състоянието на жилищния фонд у нас по поръчка на МРРБ.

Сред сградите

най-много са

еднофамилните

къщи – 650 хил.,

55 хиляди са

блоковете,

3200 сгради са от семеен тип, има и 500 общежития.

По разчети на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се очаква до 2030 година да бъдат обновени около една пета от 700-те хиляди обитавани жилищни сгради.

Целта е до 2025 година да има разработени мерки за енергийна ефективност, които да обхванат по-голямата част от сградния фонд, като след това ще продължи изпълнението на още мерки поетапно.

За да бъдат улеснени хората, се предвижда регламентирането на т.нар. специализирани

посредници,

които да

подпомагат

целия процес

по обновяване

на сградите

- от кандидатстването за финансиране до момента, в който се отчитат изпълнените мерки.

Предвижда се създаването и на т.нар. едно гише към общините, където да се дава безплатна консултация на хората за целия процес по обновяване на сградите.

Затягат правилата за етажната собственост 

Подготвят се промени в Закона за етажната собственост, които да дадат нов статут на домоуправителите, както и задължение всяка община да направи регистър на етажните собствености.
Той ще включва техническите паспорти на сградите и цялата тази документация трябва да е публична и да може да има достъп до нея през интернет.
Ще се ремонтират изцяло текстовете, които уреждат дейността на фирмите за професионална поддръжка на многофамилни жилищни сгради, тъй като вече има случаи на измами от такива фирми.
Както беше и в националната програма за саниране, договори за цялостно обновяване ще се сключват между специално създадените за тази цел сдружения на собствениците, като ще има нови изисквания как да се поддържа занапред сградата.

Над 2000 сгради бяха обновени с пари от държавата

Над 2000 сгради бяха обновени с пари от държавата при предишните програми за саниране. В тях живеят близо 350 000 души. Очаква се след завършването на всички сгради годишно да се пестят 1 млн. мегаватчаса ток и двойно повече вредни емисии. В саниран апартамент през отоплителния сезон температурата се е повишила с до 5 градуса заради добрата изолация, а сметките за отопление са намалели с 40 - 60 на сто.

Най-голям ефект е имало при домакинства, които се отопляват на твърдо гориво - дърва и въглища, които са и най-големите замърсители на въздуха през зимата.

Ползите са и по отношение на повишения топлинен комфорт на жилищата. Така имало възможност за отопляване на повече помещения, което подобрявало здравето на хората, за енергийно спестяване, намаление на вредни емисии, повишена стойност на жилищата, спестени пари на собствениците.

Бургас е безспорният първенец по саниране на жилищни блокове по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

От безплатното саниране, което стартира през 2015 г., в морския град досега са се възползвали собствениците на жилища в 205 блока, което е доста повече от втората община в тази класация – далеч по-малкия Благоевград с неговите 143 блока, и дори от огромната столица с нейните 111 кооперации. Това е бройката на жилищните блокове, които са обновени към 3 януари 2020 г., сочи справка на сайта на МРРБ. В цялата страна те са 1820.

Бургас е първенец и като област – там са санирани 236 блока, като останалите са в Карнобат, Поморие, Айтос и Сунгурларе.

В Бургас са били и най-ентусиазирани от програмата - там са регистрирани 684 сдружения на собствениците, а това е почти двойно повече, отколкото в София – само 388. Причините далеч не всички от тях да са успели да си санират блока са най-различни. Много от тези сгради не са отговаряли на условията, не са успели да сключат навреме договори или са се отказали по средата на процедурата.