Най-оборотни са малките жилища

Средната годишна доходност от отдаване на жилищни имоти под наем в София в момента е към 5,9% по данни на най-големите агенции. Това поставя столицата на едно от челните места в света.

Миналата седмица глобалната консултантска компания Savills оповести топ 26 на градовете в света, в които може да се печели най-много от имоти, като София не е включена в нея.

Сравнението показва, че на първите три места са Лос Анджелис, Москва и Кейптаун, където средната годишна доходност е съответно 5,5, 5 и 4,7%. и по-малко от тази в София.

Последните позиции са заети от големи градове като Сидни, Хонконг и други, където годишната доходност е 2% и по-ниска. В София средната стойност на двустаен апартамент е около 70 хиляди евро и ако се даде под наем, годишната доходност е повече от 6%. Най-висока е при едностайните апартаменти - 7,45%.

При тристайните и многостайните средната доходност в София в момента е 5,9%, а при мезонетите – 5,18.

Причината за тези съотношения е, че силното търсене нa пo-гoлeми жилищa дoвeде дo изпpeвapвaщ pъcт в цeнитe им, откъдето съотношението между покупната цена и това, което собственикът може да изкара от отдаването под наем на такова жилище, става по-неблагоприятна.

Трябва да се има предвид, че купуването на жилище сега ще означава инвестиция на определена сума, а по-нататък собственикът има разходи само за данък и поддръжка на жилището, които са горе-долу предвидими.

Не е ясно обаче дали размерите на наемите ще се запазят на сегашните нива и през следващите примерно 10 години. Експертите смятат, че нивата им в момента са на предела и успоредно с успокояването на цените на жилищата те също ще се задържат, а е твърде вероятно и да почнат да падат.

Едно изчисленията в такива случаи, е какъв процент от средната заплата представлява средният наем на тристаен апартамент. В момента в София тази цифра е около 68%, докато във всички столици на държавите около нас е 65%. Което означава, че наемите в столицата са леко надценени.