Отстъпката вече може да стигне и до 12%

Независимо от турбуленциите на жилищния пазар през последните две десетилетия, има една константа - колкото и много нови жилища да се строят през последните години, техният брой скоро няма да достигне този на построеното преди демокрацията.

Според данните на статистиката

49% от

съществуващия

в момента в

България

жилищен фонд

се състои от

сгради от

периода

1961-1990 г.

Около 38% от тях са построени преди това, а останалите 13% са изградени в по-ново време.

Въпреки тези съотношения пазарът на нови жилища е най-интересната част, защото към тях има интерес предимно от хора с по-големи финансови възможности. Съответно и цените са най-високи.

В обхвата на това, което брокерите наричат луксозни жилища, влизат предимно такива, чиято цена е над 150 хиляди евро или са разположени в квартали, които минават за престижни. Например всяко жилище около Докторския паметник в София, което излезе на пазара, минава за луксозно, защото там предлагането е ограничено, а цените – високи.

През последната година на този пазар има известно пренасищане. Силната строителна активност извади доста нови жилищни кооперации, най-вече в шестте най-големи града, където има активен пазар. Това не води точно до намаляване на цените, а по-скоро до натиск върху тях.

Купувачите

стават все

по-взискателни,

броят на огледите се увеличава и това неизбежно води до повече пазарлъци и съответно до отстъпки от страна на строителните предприемачи.

“Ако преди една година купувачите, които ние водим, успяваха да постигнат максимум до 5% отстъпка от цената, напоследък се стига до средна отстъпка от 12 на сто”, заяви наскоро Весела Илиева - шеф на една от големите агенции за луксозни имоти “Юник Естейтс” .

Освен това напоследък на купувачите им трябват средно до 5 огледа повече, докато изберат нещо подходящо за себе си. Това е пряко следствие от по-голямото предлагане - възможността за избор винаги означава повече колебания, дори когато купувачът отива с нагласа, че непременно трябва да купи жилище, което му е необходимо и не може да отлага дълго.

Други брокери прогнозират, че същата тенденция ще продължи и през цялата 2020 г. и дори след това. Основание за това им дава обстоятелството, че новото строителство има осезателен ръст.

Панелките също са търсени, макар повече купувачи да търсят ново строителство.
Панелките също са търсени, макар повече купувачи да търсят ново строителство.

Само в Пловдив например ръстът на издадените разрешителни за строеж на жилища е 39% през 2019 г. в сравнение с предходната година. Макар и под този рекорд, осезателно увеличение има и в столицата, Варна, Бургас и Стара Загора. Съвсем отделен е случаят с Кърджали, където също се строи усилено, макар това да е свързано с големия механичен прираст на населението в цялата област.

Според Гергана Тенекеджиева - изпълнителен директор на “Адрес”, големият обем жилищно строителство ще натиска надолу не само цените на новите апартаменти, а и на панелките. “Разбира се, има голяма разлика от един панелен апартамент до друг. Може да е в саниран блок, може да не е”, казва тя.

Но при сравняване на цените за ново и съществуващо строителство, ако всички останали условия са равни, прави впечатление, че новите сгради в повечето случаи са предпочитани от купувачите.