Турция разширява капацитета на ГКПП Хамзабейли-Лесово на българо-турската граница, който се реконструира и модернизира, съобщава БТА.

В обновения пункт пероните за обслужване на пътниците и на моторните превозни средства ще бъдат увеличени от 6 на 10. Нови салони за пътниците, плац за тирове и други нови съоръжения ще бъдат разположени.

"Целта е да се разтовари Капъкуле, който е най-големият граничен пункт на Турция по суша и втори в Европа. Оттук минава почти целият турски износ за Европа. Намеренията ни са да превърнем Хамзабейли в алтернатива на Капъкуле".

Това посочи турският помощник-министър за митниците и търговията Ръза Туна Турагай.

По думите му до към средата на тази година се предвижда да приключи реконструкцията и модернизацията на Хамзабейли и пунктът да заработи с доста увеличен капацитет в сравнение отпреди.

"От българската страна на ГКПП Лесово има 90 километров път. Ние предложихме да се направи разширение на този път и на Лесово да бъде открит граничен ветеринарен контролен пункт. Модернизираме нашите ГКПП така, че те да бъдат за пример в света", добави той.

По модела на ГКПП Хамзабейли на турско-българската граница Турция планира да модернизира и ГКПП Ипсала към Европа, който се намира на границата с Гърция.

Според турския представител от доста време /от 2006 г/ се водят преговори с гръцкото правителство, от което Турция очаква да предприеме необходимите стъпки. /НД/