От 1 юли 54 998 фирми и над 3000 домакинства

ще го купуват там

Най-вероятно калкулатор ще смята на каква цена да купят тока си хора с големи къщи и малкият бизнес, които от 1 юли ще излязат на свободния пазар.

Въпросният калкулатор ще бъде на платформата, чието създаване парламентът ще възложи на КЕВР, поясни председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Търговци на ток заявиха, че цените не могат да бъдат обявявани публично. Затова Николов поясни, че потребителят въвежда стандартизирания си профил и ще може да проверява при всеки търговец колко ще му струва и избира най-изгодното за него.

Във вторник в парламента Николов презентира пред представители на енергийния бранш, работодатели и неправителствени организации промените в Закона за енергетиката, които са стъпка в либерализирането на пазара.

Основната промяна предвижда фирми, присъединени на 30 и над 30 киловата мощност, да спрат да купуват ток по регулирани цени и да отидат на свободния пазар. Същото се отнася и за частни абонати, чиито домове са присъединени на и над 50 киловата мощност. Това прави близо 55 000 фирми и над 3000 домакинства, а като потребление това е 12% от регулирания пазар на електроенергия.

Николов уточни, че веднъж извадени на свободния пазар, тези фирми и битови потребители няма да имат право да се върнат на регулирания. Пътят е еднопосочен, заяви той.

Председателят на енергийната комисия допълни, че е избран този подход, защото още не са идентифицирани енергийно бедните, както и уязвимите потребители и как ще бъдат защитени. Със законови текстове ще се възложи на министерствата на енергетиката и на труда да изработят механизъм за това.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че това е поредна стъпка към либерализирането на пазара, в което имало забавяне. Тя обеща, че през март ще са готови законови промени за защита на енергийно бедните и уязвимите потребители, за да се предвидят пари в следващия бюджет.

Петкова пое ангажимент в края на март в парламента да бъде представена и новата енергийна стратегия.