"Няма повече възможност за намаляване на толтаксите. Накрая ще се окаже, че българските граждани, които карат с винетка ще издържат пътищата, по които пътува тежкотоварния трафик". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова пред журналисти в парламента.

На въпрос дали има информация дали има политичеса намеса в организациите на тези протести Аврамова заяви, че вижда политически елемент в протестите.

"Така и не разбрах исканията на протестиращите, защото забеежете, това, което беше казано публично е, че не харесват размера на толтаксите. Няма повече възможност за намаляване на толтаксите. Накрая ще се окаже, че българските граждани, които карат с винетка ще издържат пътищата, по които пътува тежкотоварния трафик", каза още Аврамова.

"Направихте всички тестове за техническата експлоатация, имам пълна готовност за стартиране на търговската експлоатация и тя ще стане на 1 март", заяви Аврамова.

"Лавираме във всякакви икономически, политически и други интереси, опитваме се да бъдеме посредник и между националния доставчик на услуги и превозвачите, така че те да получават най-добрите условия", посочи министърът.

Тя добави, са направени много отстъпки, включително сега и да ползват бордови устройства и GPS тракери без пари, наем и такса за обслужване.

Министър Аврамова посочи, че се очаква българските превозвачи да бъдат коректни и в следващите дни поетапно да се оборудват с нужните бордови устроиства и тракери и в първите дни, когато системата ще стартира, тези от тях, които още не са успели да го направят, да използват маршрутни карти.

"Знаете, че превозваческият бранш ни убеждаваше, че ние ще съберем същите приходи, каквито сме заложили в бюджета - 450 милиона от тол такси с този обхват и тази тарифа. Предстои да разберем, три месеца е срока, в който ще направим анализ на приходите", заяви Аврамова и припомни, че на 1 юни, ако не бъдат събрани тези средства, ще се направят корекции в обхвата и толтаксите.

"Ако се наложи да бъдат въведени нов размер на таксите, те ще бъдат подложени на обществено обсъждане", посочи Аврамова.

Тя заяви, че през април ще бъде видян месечният приход и ще има яснота и допълни, че май месец може да бъде предприето общественото обсъждане, ако това е необходимо.