96.5% изпълнение на управленската си програма за 2019 г. отчете пред общинския съвет кметът на Велико Търново Даниел Панов.

"За поредна единадесета година продължаваме динамичната тенденция за развитие на община Велико Търново като привлекателно място за живот, образование и предприемачество, модел за добро и ефективно управление не без съществената подкрепа на европейското финансиране, което е важен инструмент за реализиране на местни политики в социалната сфера, благоустройството, инфраструктурното развитие и опазването на околната среда", каза кметът.

За 2019 година Община Велико Търново управлява 18 проекта с европейско финансиране в областта на образователната, социалната, техническата инфраструктура на стойност над 48,8 млн. лв., посочи Панов.

"Положени бяха последователни усилия за подготовка на нови проектни предложения и следващи важни инвестиции, които ще започнат своята реализация през 2020 г., част от тях чрез финансов инструмент с обща индикативна стойност над 30,5 млн. лева", съобщи кметът.

Той уточни, че през 2019 г. общината е успяла да защити проекти по европейски програми за над 26 млн. лв. и да разработи ключови проекти на стойност над 7 570 000 лв., които са в процес на оценка.

"Важна инвестиционна подкрепа през 2020 г. ще е възможността община Велико Търново да договори реализацията на проектите си в сферата на културната и туристическата инфраструктури по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 в т.ч. създаването на атрактивна зона за културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно училище", каза Даниел Панов.