"Дънди прешъс металс" стана Инвеститор на 2019г., след като откри златния рудник "Ада тепе"

  • 1
authorАвтор: Албена Арабаджиева

"Дънди прешъс металс" стана Инвеститор на 2019г., след като откри златния рудник "Ада тепе"

"СЕ Борднетце-България", "Кока-Кола ХБК България", "ВОСС Аутомотив" и VMware България също взеха отличието "Златен бик".

Специалната награда на в. "24 часа спечели" спечели "Геотехмин"

Голямата награда в конкурса Инвеститор на годината спечели "Дънди прешъс металс". Той се организира за 14-а година от Българската агенция за инвестиции. Статуетката "Златен бик" взе д-р инж. Илия Гърков – вицепрезидент на компанията, от вицепремиера по демографската и икономическа политика Марияна Николова.

"Виждаме много примери, че инвестициите у нас се повишават, условията за това са отлични и това се вижда в класациите на кредитните рейтингови агенции. 30 проекта на обща стойност 400 млн. лв., които ще разкрият 3 хил. нови работни места. А за тази година се предвиждат още 69 нови проекта с очаквана стойност над 2 млрд. лв., които ще разкрият още над 6 хил. работни места. Те ще са в сферите производство, преработваща, автомобилна индустрия, здравеопазване и информационни технологии", обобщи Николова.

"За да помогнем на агенцията да си хванат плана за тази година от 2 млрд. лв. ние от компанията инвестирахме 1 млрд., така че за вас остана другия 1 млрд.", заключи Гърков.

“Дънди прешъс металс” вложи 164 млн. долара в най-стария златен рудник в Европа. Компанията откри рудник "Ада тепе" миналата година край Крумовград, като това е първият новоразработен златодобивен рудник в България от 40 г. насам.

Въпреки че находището е експлоатирано още от древността, в него има златосъдържащи руди, които ще се добиват 8 години. С разработването му в днешно време планираната годишна производителност на обогатителната фабрика е 840 000 т руда със съдържание на метал злато 85 700 тройунции. Целият срок за дейностите по строителство, експлоатация, закриване и рекултивация е 15 години.

С двата си завода - в Мездра и Карнобат, даващи работа на 2800 души, "СЕ Борднетце - България" успя да спечели в категория Инвестиция в човешки капитал. Десислава Янева, генерален мениджър човешки ресурси България, прие наградата от зам.-икономическия министър Лъчезар Борисов.

"През тази една година, която измина, създадохме невероятен инвеститорски екип, и той е готов всеки един от тези инвеститори, ако кажат, че имат проблем, да реагират на секундата", сподели Борисов. И заръча на Стамен Янев тази година да достигне минимум 2 млрд. лева сертифицирани инвестиции. Борисов сподели и тайната, че на събитието за първи път има и фирми, които ще бъдат бъдещи инвеститори, и догодина могат да бъдат наградени, ако се представят добре.

Десислава Янева, приемайки наградата, изрази увереност, че екипът е моторът на компанията и инвестицията в човешки капитал е с най -голяма възвръщаемост. През последната финансова година компанията е назначила повече от 450 нови служители в завода си в град Мездра. Основната дейност на компанията е доставка на пълни електрически кабелни системи за автомобилната индустрия - най-сложния компонент във всеки автомобил.

"КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ" грабна приза в категория Инвестиция в разширяване на бизнеса. Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова награди Панче Ниновски, технически директор в компанията.

"Имам честа да връча една много символна награда, защото разширение на бизнес означава, че той е намерили българската държава за добър партньор, което пък означава, че усилията на правителството дават резултат", заяви Аврамова.

"България винаги е била специална за "Кока-Кола". Преди 55 г. България беше първата държава от Източна Европа, в която продуктите на "Кока-Кола" стъпиха. Преди 20 г открихме завода в Костинброд, който днес е и основен експортен хъб. Понастоящем в България в системата на "Кока-Кола" работят 2800 души, много сме благодарни за подкрепата, която получихме през всичките тези години", заяви Панче Ниновски.

Първото място е за инвестицията от 40 млн. лв. в производствения център в Костинброд, чието обновяване го превърна в един от най-модерните в групата "Кока Кола ХБК". Сега ресурсите се използват по-ефективно, а производството нараства с 25%. Модернизираната база бе открита миналата година от премиера Бойко Борисов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък награди "ВОСС Аутомотив" за Инвестиция на зелено". Изпълнителният директор Роланд Вайс прие статуетката "Златен бик". "Инвеститорите са изключително важен фактор за българската икономика, а те вървят ръка за ръка с туризма, защото те означават повече работни места, туристи в България, възможности за развитие. Тази година в Слънчев бряг организираме второто издание на форума Устойчиви инвестиции в туризма", обяви Ангелкова.

"Благодаря на правителството, на агенцията за наградата. От първата минута на проекта ни получихме много професионална подкрепа от вас. Половин година след първото ни посещение в България бяхме убедени че това е правилното място за новата на компания. През 2019 г. оборудвахме и започнахме производство и два големи автомобилни концерна Фолксваген" и "Даймлер" одобриха нашия завод.в Ловеч за доставката на различни части. Нашите международни клиенти са впечатлени от страната, хората и професионалния бизнес тук в България", похвали страната ни Вайс.

Германският производител на авточасти откри първия си завод в България край Ловеч през септември миналата година. Инвестицията досега е 15 млн. лв., планират се още толкова, открити са 183 работни места в село Баховица. Там се произвеждат компоненти, използвани в дизелови и електрически автомобили.

VMware България победи в категорията Инвестиция в иновативен бизнес. Стамен Янев връчи наградата на Димитър Костов, директор „Информационни технологии“ в компанията.

VMware е световен лидер в сферата на облачните инфраструктури и технологии за бизнес мобилност. Компанията помага на своите клиенти успешно да трансформират начина, по който изграждат, предоставят и използват ИТ ресурсите в облачна среда. За 13 г. в България компанията се превърна в един от най-големите инвеститори в ИТ индустрията в региона с вложени над 539 млн. лв.

"Тъй като вече получих нареждането на осигуря 2 млрд. лв. инвестиции тази година, ще бъда кратък и само ще поздравя компанията, защото да инвестираш в този тип бизнес е доста романтично занятие, тук имаме сериозно капиталовложение и сериозна инвестиция в развитието на таланти и развитието на глобалните пазари", обърна се Янев към победителя. А той от своя страна разкри бъдещите планове на компанията - да запазимбългарския талант в България чрез програми, с които връщат българи тук и най-важното нещо - да инвестират все повече в образованието.

Освен 5-те статуетки "Златен бик" 3 компании взеха почетни награди.

Издателят на "Медийна група България" Венелина Гочева връчи специална награда на в. "24 часа" за социална инвестиция на "Геотехмин". Кристалният плакет получи изпълнителният директор Доминик Хамерс.

“24 часа”, който за поредна година е медиен партньор на конкурса “Инвеститор на годината”, избра да връчи своята специална награда именно на “Геотехмин” заради социалните инвестиции на компанията с дълготраен ефект за обществото и местните общности в различни сфери - от образованието, подпомагането на таланти и съхраняването на националната и културна идентичност до създаването на материални ценности - църкви, културни и исторически паметници и инфраструктура в българските региони.

"Геотехмин" е сред българските компании, които имат ясна визия какво да се прави през следващите 30 години. Една от каузите им е образованието, за това се радвам, че в тази сфера работим заедно и ще се радвам, ако това, което прави бъде предадено на повече компании, защото това е най-важното в следващите 30 години в България", заяви Венелина Гочева. Образованието беше и един от приоритетите, които бяха очертани в проекта "Новите 30 години" на "24 часа" за каузите на България, формулирани от умни и успели българи.

"Тази година компанията навърши 30 г. Осъществяването на социално отговорни проекти са много важни, защото това са инвестиции в настоящето и бъдещето на България. Имаме много проекти, изградени с лични и фирмени средства, но най-вече искам да отбележа инвестицията ни в сферата на образованието - стипендии за студенти, подпомагане на таланти, училища ВУЗ-ове, както и помощ за Българския червен кръст, проекти в нашите региони, където даваме перспектива за бъдещето на хората, които живеят там", допълни Хамерс.

Любомир Василев също взе награда заради своя стартъп Ай Райс Механикс 357. Компанията разработва иновативно средство за хора с увреждания – OMNIBOT. То е иновация както за българския, така и за световния пазар, и помага на хората с двигателни проблеми да се придвижват изправени вместо седнали. Българският OMNIBOT има много предимства - позволява движение 4х4, по-лек е, сгъваем и др.

Наградата беше връчена от Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ. Тя благодари на БАИ за усилията за привлизане на инвеститори в България и подчерта, че ЕИБ отпуска 360 млн. евро в подкрепа на иновациите.

Общината в България с най-много инвестиции през 2019 г. пък е Стара Загора. По този повод беше отличен зам.-кметът й Милена Желева лично от председателят на Наионална компания Индустриални зони Антоанета Барес "За нас е чест да сме партньор на БАИ и да работим за каузата в България да има много нови иновативни предприятия и да изберат държавата ни. С община Стара Загора имаме общ проект и вече първи инвеститор и си пожелавам и другите общини да тръгнат по нейните стъпки", каза Барес.

Милена Желева благодари от името на Живко Тодоров за високото отличие и доверието. "Вярвам, че стъпките, които правим ръка за ръка са добри, когато общината, държавата и инвеститорите вървят заедно. Индустриалната зона в общината върви много добре, 70% от нея вече е факт и остава инвеститорите да се събудят след 3 месеца и да градят своите предприятия. Така остават и младите хора и създават своите семейства", заяви зам.-кметът.

Бизнесменът Красимир Дачев - собственикът на "Свилоза" и зам.-председател на БТПП, пък е човекът, дал най-голям цялостен принос за развитието на инвестициите. Председателят БАИ Стамен Янев връчи неговото отличие. "На учителя с любов", беше единственото, с което Стамен Янев се обърна към Дачев. А "учителят" предупреди, че с тази награда агенцията за инвестиции няма да го откаже да инвестира, защото това е една болест, която е неизлечима.

Най-четени

България е на 6-то място по износ на електровелосипеди в Европа

България е на 6-то място по износ на електровелосипеди в Европа

България е шестият най-голям износител на електрически велосипеди в Европа, като най-много произведени и сглобени у нас колела отиват за Германия, Румъния, Италия, Франция, Гърция и Полша, предаде БНР. Най-бърз ръст в износа в периода 2014-2019 г. бележат велосипедите и мотопедите с помощен двигател. В тази група износът за 2019 г

Wizz Air не е отменяла полети или маршрути

Wizz Air не е отменяла полети или маршрути

От авиокомпанията Wizz Air изпратиха официално становище по повод информация, разпространена днес, за отменени полети. „В отговор на невярната информация, разпространена днес на пазара, Wizz Air би искал да увери своите пътници, че не е отменяла полети или маршрути. Превозвачът единствено е променил датите на някои от тях в отговор на националните

Унгария ще строи газопровод до Сърбия, за да се включи в "Турски поток"

Унгария ще строи газопровод до Сърбия, за да се включи в "Турски поток"

Надзорният съвет на унгарския газов оператор FGSZ е одобрил вчера инвестиционен план за строителство на газопровод до Сърбия с годишен капацитет 6 милиарда кубически метра, предаде Танюг, позовавайки се на съобщение на унгарската компания. Планирано е този капацитет да бъде достигнат до октомври 2021 г

Информация от летище София

Информация от летище София

След въведеното извънредно положение в страната през март във връзка с Ковид-19, за улеснение на пътуващите, летище София предоставя информация за отменените полети, която се публикува и на страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тя се актуализира два пъти дневно, поради непрекъснатите промени

Шефът на Дирекция "Контрол" в НАП подаде оставка

Шефът на Дирекция "Контрол" в НАП подаде оставка

Директорът на дирекция "Контрол" в централното управление на Националната агенция по приходите Васил Панов напуска системата на приходната агенция по свое желание, считано от днес. Това съобщиха от пресцентъра на НАП. "Ръководството на НАП благодари на г-н Панов за усилията и резултатите, постигнати за над 25 години работен опит в системата на

Вносителят на Peugeot ще продава и Opel у нас

Вносителят на Peugeot ще продава и Opel у нас

Opel продължава да развива своя бизнес на избрани европейски пазари, в съответствие със стратегическия план PACE!, целящ все по-голяма гъвкавост и ефективност. Като следваща стъпка за постигане на растеж Opel реши да довери управлението на бизнеса си в България на успешна и реномирана компания, каквато е София Франс Ауто

Морски имоти между 5 и 69 лв. на квадрат разпродават военните

Морски имоти между 5 и 69 лв. на квадрат разпродават военните

Искат да изкарат поне 13 млн. лв. от 13 бивши поделения, най-скъпата сделка ще е в Лом Апетитни имоти във Варна и Балчик на цена между 5 и 23 лв. на квадратен метър е обявило за продажба Министерството на отбраната. Търгът е насрочен за средата на юли в София. Това става ясно от обява на военните за продажба на 13 бивши поделения. Поне 13,339 млн

"Майкрософт" затваря магазините си по целия свят

"Майкрософт" затваря магазините си по целия свят

От "Майкрософт" заявиха, че ще затворят магазините си по целия свят, с изключение на четири места, които ще бъдат трансформирани в "центрове за опит", премествайки своите търговски операции в интернет. Този ход означава, че приблизително 100 магазина на компанията, затворени поради пандемията, няма да отворят отново

Пътуващите за Гърция трябва да попълват специален формуляр

Пътуващите за Гърция трябва да попълват специален формуляр

Пътниците, идващи от чужбина, ще трябва да попълнят подробен формуляр, като посочат държавата, от която са дошли и адреса на престоя си в Гърция. Това са част от мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, тъй като от 1 юли всички летища в страната ще бъдат отворени, съобщи днес „Катимерини”, предава Канал3

Ревизоро потресен от пътеката с чакъл в Рила, ще глобява солено (Обзор)

Ревизоро потресен от пътеката с чакъл в Рила, ще глобява солено (Обзор)

Преди да отиде на място, Емил Димитров влезе в остър спор с премиера Да пие мента, глог и валериан, посъветва министъра си Борисов С размяна на реплики и остър спор между премиер и екоминистър започна в сряда заседанието на кабинета. Ябълката на раздора бяха багерите в Рила и спреният проект в националния парк под Седемте рилски езера

Най-коментирани

Ангелкова: Очакваме повече туристи не само по морето, а и във вътрешността

Ангелкова: Очакваме повече туристи не само по морето, а и във вътрешността

Надявам се през юли и август да започнат да се възстановят пътуванията и да има повече туристи не само по Черноморието, но и във вътрешността на страната. Очакваме решението на Европейската комисия за пътуванията на туристите от трети страни, защото за нас са важни пазари като Русия, Турция, Украйна, Молдова, Беларус, Израел

Горанов: Държавната комисия по хазарта е в нарушение от 2013 г.

Горанов: Държавната комисия по хазарта е в нарушение от 2013 г.

Финансовият министър Владислав Горанов ще предостави информацията за това дали конкретни хазартни оператори са прилагали 20% такса върху комисионната или 15% върху получените залози. Това заяви той след разискването за хазарта, инициирано от БСП. Според него това щяло да отговори кои са били тези привилигировани или непревилигировани

Джеф Безос стана рекордно богат - с $ 489 млн. за 3 дни

Джеф Безос стана рекордно богат - с $ 489 млн. за 3 дни

Състоянието на изпълнителния директор на „Амазон“ Джеф Безос скочи до нов исторически рекорд от 171,6 милиарда долара, предаде агенция „Блумбърг“, като се позова на изчисления от изготвяния от нея рейтинг Bloomberg Billionaires Index (BBI). Така според източника предишният рекорд, постигнат на 4 септември 2018 г

Шефът на Дирекция "Контрол" в НАП подаде оставка

Шефът на Дирекция "Контрол" в НАП подаде оставка

Директорът на дирекция "Контрол" в централното управление на Националната агенция по приходите Васил Панов напуска системата на приходната агенция по свое желание, считано от днес. Това съобщиха от пресцентъра на НАП. "Ръководството на НАП благодари на г-н Панов за усилията и резултатите, постигнати за над 25 години работен опит в системата на

Информация от летище София

Информация от летище София

След въведеното извънредно положение в страната през март във връзка с Ковид-19, за улеснение на пътуващите, летище София предоставя информация за отменените полети, която се публикува и на страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тя се актуализира два пъти дневно, поради непрекъснатите промени

Вносителят на Peugeot ще продава и Opel у нас

Вносителят на Peugeot ще продава и Opel у нас

Opel продължава да развива своя бизнес на избрани европейски пазари, в съответствие със стратегическия план PACE!, целящ все по-голяма гъвкавост и ефективност. Като следваща стъпка за постигане на растеж Opel реши да довери управлението на бизнеса си в България на успешна и реномирана компания, каквато е София Франс Ауто

Руснаци, сърби и турци са най-големите купувачи на недвижими имоти в Черна гора

Руснаци, сърби и турци са най-големите купувачи на недвижими имоти в Черна гора

През миналата година чужденци са купили в Черна гора недвижими имоти на стойност 169,99 милиона евро, което е с 12,6 милиона евро по-малко от предходната година, и най-големите купувачи са руснаци, сърби и турци, сочат публикувани днес данни на централната банка, цитирани от сайта СДМ. Граждани на Руската федерация са купили имоти за 39 милиона

Борисов: 50-километровият участък Велинград - Сърница е почти готов

Борисов: 50-километровият участък Велинград - Сърница е почти готов

Ремонтираме редица пътища на територията на община Велинград. 50-километровият участък Велинград - Сърница е почти готов. Паралелно с това се работи по пътя от Аврамово до разклона за Велинград - Сърница, както и по Южния обход на общинския център. Подобряваме инфраструктурата във всяко населено място. Хората дълго са се мъчили, заслужават го

Турският износ е нараснал с 15,8% на годишна база през юни

Турският износ е нараснал с 15,8% на годишна база през юни

Турският износ е нараснал с 15,8 на сто на годишна база през юни, съобщи турският министър на търговията, цитирана от Анадолската агенция. Пред агенцията Рухсар Пекджан посочи, че реализираният през юни експорт възлиза на 13,5 милиарда долара, предава БТА. На месечна база скокът е с 35 на сто и се дължи на процеса на нормализиране, добави тя

НОИ вече изплаща директно българските пенсии в Германия

НОИ вече изплаща директно българските пенсии в Германия

Националният осигурителен институт (НОИ) започва да превежда директно българските пенсиите на хора, които са заявили желание да ги получават в Германия. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ. До този момент това се случваше чрез компетентната институция в западноевропейската държава. Промяната е факт следствие на подписано споразумение за

Борисов: 50-километровият участък Велинград - Сърница е почти готов

Борисов: 50-километровият участък Велинград - Сърница е почти готов

Ремонтираме редица пътища на територията на община Велинград. 50-километровият участък Велинград - Сърница е почти готов. Паралелно с това се работи по пътя от Аврамово до разклона за Велинград - Сърница, както и по Южния обход на общинския център. Подобряваме инфраструктурата във всяко населено място. Хората дълго са се мъчили, заслужават го

Парламентът прие ратифицирането на споразумението за газовата връзка с Гърция

Парламентът прие ратифицирането на споразумението за газовата връзка с Гърция

Парламентът прие на първо и второ четене законопроекта за ратифициране на Междуправителственото споразумение между България и Гърция за газовата връзка между двете страни, което урежда финансовите, данъчните и правните параметри относно изграждането на газопровода. Газопроводът е с обща дължина приблизително 182 км

Кипърска фирма купува бившия “Шератон” в София

Кипърска фирма купува бившия “Шератон” в София

Регистрирана в Кипър компания ще бъде новият мажоритарен собственик на софийския хотел “София хотел Балкан”. Дружеството е “Потамиро Лимитид”. На 1 юни е бил сключен договор, според който то придобива 500 поименни акции от капитала “Наранджила Къмпани”, което всъщност представлява 100% от капитала ѝ

Идеалният дом вече е еко и с инсталация за пречистване на въздуха (Видео)

Идеалният дом вече е еко и с инсталация за пречистване на въздуха (Видео)

Пет статуетки "Сребърен гвоздей" раздаде списание "Идеален дом" на 24-ото издание на конкурса "Къща на годината" Идеалният дом вече не е само луксозни и скъпи мебели, а е еко и дори има инсталация за пречистване на въздуха. Тази визия на идеалния дом очертаха отличените проекти по време на 24-ата церемония на ежегодния конкурс "Къща на годината"

Euronews: Коронавирусът няма да накара българите да почиват на своето море

Euronews: Коронавирусът няма да накара българите да почиват на своето море

Опитите на българското правителство да спаси летния сезон по морето с насърчаване на вътрешния туризъм ще ударят на камък и разрушаването на природата и неконкурентните цени пак ще насочат хиляди българи към Гърция и Турция. Това предаде Euronews в репортаж от България, който е заснет преди решението на гръцките власти да ограничат граничните

Кризата изяла 685 млн. лв. от спестеното за втора пенсия, дават нов шанс за прехвърляне в НОИ (Обзор)

Кризата изяла 685 млн. лв. от спестеното за втора пенсия, дават нов шанс за прехвърляне в НОИ (Обзор)

Под риск са вторите пенсии на първите около 17 хил. жени, които наесен ще са първите с право на нея през септември 2021 г. Причината била загубите на частните пенсионни фондове заради коронакризата и сривовете на борсите в началото на годината, стана ясно от обяснение на министърката на труда и социалната политика Деница Сачева

Невиждан хаос с гръцките мерки към българи (Обзор)

Невиждан хаос с гръцките мерки към българи (Обзор)

Не е ясно ще се допускат ли изобщо румънци и българи и през колко и кои КПП-та Туроператори препоръчват да не се предплаща нищо Атина не дава ясни указания ще допуска ли българи и откъде това лято в Гърция. Официално редуцирането на всички работещи КПП-та до едно - Кулата, се обяснява с липсващи на другите места скенери за QR кодове

Ревизоро потресен от пътеката с чакъл в Рила, ще глобява солено (Обзор)

Ревизоро потресен от пътеката с чакъл в Рила, ще глобява солено (Обзор)

Преди да отиде на място, Емил Димитров влезе в остър спор с премиера Да пие мента, глог и валериан, посъветва министъра си Борисов С размяна на реплики и остър спор между премиер и екоминистър започна в сряда заседанието на кабинета. Ябълката на раздора бяха багерите в Рила и спреният проект в националния парк под Седемте рилски езера

Поне 4 схеми за байпас на 9% ДДС, очаквани загуби за държавата - 60 млн. лева

Поне 4 схеми за байпас на 9% ДДС, очаквани загуби за държавата - 60 млн. лева

Наличието на две ставки ще удължи времето за ревизии и за възстановяване на данъчен кредит 60 млн. лв. може да стигнат загубите за хазната, ако има много данъчни нарушения заради намалената ставка от 9% по ДДС за ресторанти и кетъринг. Сметките направиха за “24 часа” данъчни експерти. Възможни били поне четири схеми за байпасиране на новия данъчен

Икономическа комисия одобри на второ четене държавните бензиностанции

Икономическа комисия одобри на второ четене държавните бензиностанции

Икономическата комисия прие на второ четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се регламентира създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" (ДПК), както и 100 държавни бензиностанции. Те ще се строят по големите пътища, както и в малки населени места,надценката им ще е минимална