"Дънди прешъс металс" стана Инвеститор на 2019г., след като откри златния рудник "Ада тепе"

  • 1
authorАвтор: Албена Арабаджиева

"Дънди прешъс металс" стана Инвеститор на 2019г., след като откри златния рудник "Ада тепе"

"СЕ Борднетце-България", "Кока-Кола ХБК България", "ВОСС Аутомотив" и VMware България също взеха отличието "Златен бик".

Специалната награда на в. "24 часа спечели" спечели "Геотехмин"

Голямата награда в конкурса Инвеститор на годината спечели "Дънди прешъс металс". Той се организира за 14-а година от Българската агенция за инвестиции. Статуетката "Златен бик" взе д-р инж. Илия Гърков – вицепрезидент на компанията, от вицепремиера по демографската и икономическа политика Марияна Николова.

"Виждаме много примери, че инвестициите у нас се повишават, условията за това са отлични и това се вижда в класациите на кредитните рейтингови агенции. 30 проекта на обща стойност 400 млн. лв., които ще разкрият 3 хил. нови работни места. А за тази година се предвиждат още 69 нови проекта с очаквана стойност над 2 млрд. лв., които ще разкрият още над 6 хил. работни места. Те ще са в сферите производство, преработваща, автомобилна индустрия, здравеопазване и информационни технологии", обобщи Николова.

"За да помогнем на агенцията да си хванат плана за тази година от 2 млрд. лв. ние от компанията инвестирахме 1 млрд., така че за вас остана другия 1 млрд.", заключи Гърков.

“Дънди прешъс металс” вложи 164 млн. долара в най-стария златен рудник в Европа. Компанията откри рудник "Ада тепе" миналата година край Крумовград, като това е първият новоразработен златодобивен рудник в България от 40 г. насам.

Въпреки че находището е експлоатирано още от древността, в него има златосъдържащи руди, които ще се добиват 8 години. С разработването му в днешно време планираната годишна производителност на обогатителната фабрика е 840 000 т руда със съдържание на метал злато 85 700 тройунции. Целият срок за дейностите по строителство, експлоатация, закриване и рекултивация е 15 години.

С двата си завода - в Мездра и Карнобат, даващи работа на 2800 души, "СЕ Борднетце - България" успя да спечели в категория Инвестиция в човешки капитал. Десислава Янева, генерален мениджър човешки ресурси България, прие наградата от зам.-икономическия министър Лъчезар Борисов.

"През тази една година, която измина, създадохме невероятен инвеститорски екип, и той е готов всеки един от тези инвеститори, ако кажат, че имат проблем, да реагират на секундата", сподели Борисов. И заръча на Стамен Янев тази година да достигне минимум 2 млрд. лева сертифицирани инвестиции. Борисов сподели и тайната, че на събитието за първи път има и фирми, които ще бъдат бъдещи инвеститори, и догодина могат да бъдат наградени, ако се представят добре.

Десислава Янева, приемайки наградата, изрази увереност, че екипът е моторът на компанията и инвестицията в човешки капитал е с най -голяма възвръщаемост. През последната финансова година компанията е назначила повече от 450 нови служители в завода си в град Мездра. Основната дейност на компанията е доставка на пълни електрически кабелни системи за автомобилната индустрия - най-сложния компонент във всеки автомобил.

"КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ" грабна приза в категория Инвестиция в разширяване на бизнеса. Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова награди Панче Ниновски, технически директор в компанията.

"Имам честа да връча една много символна награда, защото разширение на бизнес означава, че той е намерили българската държава за добър партньор, което пък означава, че усилията на правителството дават резултат", заяви Аврамова.

"България винаги е била специална за "Кока-Кола". Преди 55 г. България беше първата държава от Източна Европа, в която продуктите на "Кока-Кола" стъпиха. Преди 20 г открихме завода в Костинброд, който днес е и основен експортен хъб. Понастоящем в България в системата на "Кока-Кола" работят 2800 души, много сме благодарни за подкрепата, която получихме през всичките тези години", заяви Панче Ниновски.

Първото място е за инвестицията от 40 млн. лв. в производствения център в Костинброд, чието обновяване го превърна в един от най-модерните в групата "Кока Кола ХБК". Сега ресурсите се използват по-ефективно, а производството нараства с 25%. Модернизираната база бе открита миналата година от премиера Бойко Борисов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък награди "ВОСС Аутомотив" за Инвестиция на зелено". Изпълнителният директор Роланд Вайс прие статуетката "Златен бик". "Инвеститорите са изключително важен фактор за българската икономика, а те вървят ръка за ръка с туризма, защото те означават повече работни места, туристи в България, възможности за развитие. Тази година в Слънчев бряг организираме второто издание на форума Устойчиви инвестиции в туризма", обяви Ангелкова.

"Благодаря на правителството, на агенцията за наградата. От първата минута на проекта ни получихме много професионална подкрепа от вас. Половин година след първото ни посещение в България бяхме убедени че това е правилното място за новата на компания. През 2019 г. оборудвахме и започнахме производство и два големи автомобилни концерна Фолксваген" и "Даймлер" одобриха нашия завод.в Ловеч за доставката на различни части. Нашите международни клиенти са впечатлени от страната, хората и професионалния бизнес тук в България", похвали страната ни Вайс.

Германският производител на авточасти откри първия си завод в България край Ловеч през септември миналата година. Инвестицията досега е 15 млн. лв., планират се още толкова, открити са 183 работни места в село Баховица. Там се произвеждат компоненти, използвани в дизелови и електрически автомобили.

VMware България победи в категорията Инвестиция в иновативен бизнес. Стамен Янев връчи наградата на Димитър Костов, директор „Информационни технологии“ в компанията.

VMware е световен лидер в сферата на облачните инфраструктури и технологии за бизнес мобилност. Компанията помага на своите клиенти успешно да трансформират начина, по който изграждат, предоставят и използват ИТ ресурсите в облачна среда. За 13 г. в България компанията се превърна в един от най-големите инвеститори в ИТ индустрията в региона с вложени над 539 млн. лв.

"Тъй като вече получих нареждането на осигуря 2 млрд. лв. инвестиции тази година, ще бъда кратък и само ще поздравя компанията, защото да инвестираш в този тип бизнес е доста романтично занятие, тук имаме сериозно капиталовложение и сериозна инвестиция в развитието на таланти и развитието на глобалните пазари", обърна се Янев към победителя. А той от своя страна разкри бъдещите планове на компанията - да запазимбългарския талант в България чрез програми, с които връщат българи тук и най-важното нещо - да инвестират все повече в образованието.

Освен 5-те статуетки "Златен бик" 3 компании взеха почетни награди.

Издателят на "Медийна група България" Венелина Гочева връчи специална награда на в. "24 часа" за социална инвестиция на "Геотехмин". Кристалният плакет получи изпълнителният директор Доминик Хамерс.

“24 часа”, който за поредна година е медиен партньор на конкурса “Инвеститор на годината”, избра да връчи своята специална награда именно на “Геотехмин” заради социалните инвестиции на компанията с дълготраен ефект за обществото и местните общности в различни сфери - от образованието, подпомагането на таланти и съхраняването на националната и културна идентичност до създаването на материални ценности - църкви, културни и исторически паметници и инфраструктура в българските региони.

"Геотехмин" е сред българските компании, които имат ясна визия какво да се прави през следващите 30 години. Една от каузите им е образованието, за това се радвам, че в тази сфера работим заедно и ще се радвам, ако това, което прави бъде предадено на повече компании, защото това е най-важното в следващите 30 години в България", заяви Венелина Гочева. Образованието беше и един от приоритетите, които бяха очертани в проекта "Новите 30 години" на "24 часа" за каузите на България, формулирани от умни и успели българи.

"Тази година компанията навърши 30 г. Осъществяването на социално отговорни проекти са много важни, защото това са инвестиции в настоящето и бъдещето на България. Имаме много проекти, изградени с лични и фирмени средства, но най-вече искам да отбележа инвестицията ни в сферата на образованието - стипендии за студенти, подпомагане на таланти, училища ВУЗ-ове, както и помощ за Българския червен кръст, проекти в нашите региони, където даваме перспектива за бъдещето на хората, които живеят там", допълни Хамерс.

Любомир Василев също взе награда заради своя стартъп Ай Райс Механикс 357. Компанията разработва иновативно средство за хора с увреждания – OMNIBOT. То е иновация както за българския, така и за световния пазар, и помага на хората с двигателни проблеми да се придвижват изправени вместо седнали. Българският OMNIBOT има много предимства - позволява движение 4х4, по-лек е, сгъваем и др.

Наградата беше връчена от Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ. Тя благодари на БАИ за усилията за привлизане на инвеститори в България и подчерта, че ЕИБ отпуска 360 млн. евро в подкрепа на иновациите.

Общината в България с най-много инвестиции през 2019 г. пък е Стара Загора. По този повод беше отличен зам.-кметът й Милена Желева лично от председателят на Наионална компания Индустриални зони Антоанета Барес "За нас е чест да сме партньор на БАИ и да работим за каузата в България да има много нови иновативни предприятия и да изберат държавата ни. С община Стара Загора имаме общ проект и вече първи инвеститор и си пожелавам и другите общини да тръгнат по нейните стъпки", каза Барес.

Милена Желева благодари от името на Живко Тодоров за високото отличие и доверието. "Вярвам, че стъпките, които правим ръка за ръка са добри, когато общината, държавата и инвеститорите вървят заедно. Индустриалната зона в общината върви много добре, 70% от нея вече е факт и остава инвеститорите да се събудят след 3 месеца и да градят своите предприятия. Така остават и младите хора и създават своите семейства", заяви зам.-кметът.

Бизнесменът Красимир Дачев - собственикът на "Свилоза" и зам.-председател на БТПП, пък е човекът, дал най-голям цялостен принос за развитието на инвестициите. Председателят БАИ Стамен Янев връчи неговото отличие. "На учителя с любов", беше единственото, с което Стамен Янев се обърна към Дачев. А "учителят" предупреди, че с тази награда агенцията за инвестиции няма да го откаже да инвестира, защото това е една болест, която е неизлечима.

Най-четени

Настъпва крах - магазини и заведения затварят завинаги в Пловдив (Снимки)

Настъпва крах - магазини и заведения затварят завинаги в Пловдив (Снимки)

Двуседмичната блокада на социалния живот в Пловдив вече дава първите си икономически жертви – двайсетина магазини и заведения в центъра са затворили завинаги и са освободили помещенията си. Табели „Дава се под наем“ вече висят на редица обекти на Главната улица, Капана и ключовите търговски улици – „Отец Паисий“, „Христо Г. Данов“ и околните

Костюмът на Путин е американски за 62 лв., но в Русия свърши

Костюмът на Путин е американски за 62 лв., но в Русия свърши

Прави го компанията на милиардера убиец Джон Дюпон, който помагаше на българската борба Защитният костюм, с който руският президент Владимир Путин посети заразени с коронавирус пациенти в болницата в московския район “Комунарка”, се оказа американски. Въпросният DuPont Tychem 2000 C CHA5 можеше да се купи от руския магазин за специализирано и

Транспортният бранш аплодира Борисов,
отпушва 50 км колона към Турция

Транспортният бранш аплодира Борисов, отпушва 50 км колона към Турция

Бившето военно летище в Узунджово става буферен паркинг за тировете на магистрала "Марица" По четири пъти на ден се чуваме с премиера Бойко Борисов, целият транспортен бранш му е признателен. Това обяви пред "24 часа" председателят на Камарата на автомобилните превозвачи Петко Ангелов от Пловдив. По думите му 3 важни неща е решил експресно

КТ "Подкрепа" настояват учителите да получат пълните си заплати, а новата учебна година да започне на 15 септември

КТ "Подкрепа" настояват учителите да получат пълните си заплати, а новата учебна година да започне на 15 септември

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа", като направи задълбочен анализ на ситуацията в образователната сфера, настоява и ще отстоява българските учители, членове на синдикати и работодателски организации, които работят в режим на всички варианти от дистанционното обучение, да получат пълните си трудови възнаграждения

Имотите ще поевтинеят, но с не повече от 20-30%

Имотите ще поевтинеят, но с не повече от 20-30%

Процесът започнал още в края на 2019 г., но ще се задълбочи през 2020 г. Лихвите за ипотечните кредити продължават да са на исторически най-ниските си нива, но банките вече искат по-голямо самоучастие от кредитополучателите Банките стават по-рестриктивни към кандидатите за ипотечен кредит от браншовете

"Гардиън": Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, няма работници от Източна Европа

"Гардиън": Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, няма работници от Източна Европа

Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, ако британски чартърни самолети не докарат селскостопански работници от Източна Европа, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.  Спешно има нужда от подобни полети, иначе плодовете и зеленчуците ще останат неприбрани из британските полета - това е било предупреждението

Шефове към служителите си, работещи вкъщи: Наблюдаваме ви

Шефове към служителите си, работещи вкъщи: Наблюдаваме ви

„Наблюдаваме ви”, пише в мейл шефът на Axos Financial Inc до служителите, които работят от дома си, съобщи БГНЕС. „Ние улавяме натисканите от вас клавиши. Регистрираме уебсайтовете, които посещавате. На около 10 минути правим снимка на екрана… Затова се захващайте за работа - или ще понесете последствията“

Кристиано Роналдо си купи кола за $ 9 млн.

Кристиано Роналдо си купи кола за $ 9 млн.

Кристиано Роналдо ще е един от едва 10-те собственици на уникалния модел Bugatti Centodieci, съобщи "Билд". Автомобилът струва около 9 милиона доларар и ще бъде доставен на ограничения брой собственици догодина. Кристиано вече има Bugatti Chiron и Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse в колекцията си. Те са с монограм CR7

Програмата за студентските бригади Work and travel не е спряна, отложена e до 13 май

Програмата за студентските бригади Work and travel не е спряна, отложена e до 13 май

Във връзка с появилата се информация за "спиране" на студентската програма Work and travel /WAT/, по известна у нас като програма за студентски бригади в САЩ, от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен заявяват, че програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ чрез спонсориращи организации и американски работодатели

У нас драстични мерки, но сезонни работници летят към Лондон с 3 компании

У нас драстични мерки, но сезонни работници летят към Лондон с 3 компании

Когато кацнат в Англия, никой не ги пита откъде идват и къде отиват, защото там още няма въведени карантини срещу коронавируса Въпреки драстичните мерки у нас, сезонни работници във Великобритания все още пристигат на Острова с редовни полети от София. До две от летищата на Лондон - “Хийтроу” и “Лутън”, летят “България Ер”

Най-коментирани

Германия забрани влизането на чужди сезонни работници

Германия забрани влизането на чужди сезонни работници

Германското правителство обяви, че забранява влизането в страната на сезонни работници от чужбина, за да овладее разпространението на коронавируса, предадоха АФП и БНР. „Сезонни работници и работници за прибиране на реколтата вече няма да бъдат допускани в Германия от нашия граничен контрол“, заяви говорител на вътрешното министерство на

Красен Станчев: Загубите на ден са 50 млн. лева, фискалният резерв стига за 140 дни

Красен Станчев: Загубите на ден са 50 млн. лева, фискалният резерв стига за 140 дни

Във всички мерки оттук нататък всяка една политика трябва да бъда равна към всички, защото всички са засегнати от кризата. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика. Основният проблем на всяко разпределение в икономиката е дали отива при онези

Колапс на такситата в Пловдив - срив на оборотите и страх от заразяване

Колапс на такситата в Пловдив - срив на оборотите и страх от заразяване

Тройно и четворно са спаднали оборотите на таксиметровите шофьори в Пловдив след въвеждането на извънредното положение, показа проучване на 24plovdiv.bg. Към финансовата пропаст, пред която са изправени шофьорите, се добавя и страхът от заразяване с коронавирус. „Преди да затвори всичко, изкарвах на ден по 80 лева от курсове

"Еърбъс" намалява производството на крила за самолетите си за три седмици

"Еърбъс" намалява производството на крила за самолетите си за три седмици

Европейският самолетостроител "Еърбъс" (Airbus) намалява производството на крила за самолетите си за три седмици, тъй като забавя работния процес, за да въведе допълнителни мерки за опазване на здравето и безопасността на служителите си на фона на пандемията от коронавирус. Това съобщи днес компанията, цитирана от Ройтерс

Бившето военно летище Узунджово става паркинг за 3000 тира, това ще облекчи трафика към Турция

Бившето военно летище Узунджово става паркинг за 3000 тира, това ще облекчи трафика към Турция

Бившето военно летище Узунджово да стане паркинг за 3000 тира, поиска в сряда областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. “Този вариант се налага, за да бъде облекчен трафикът по магистрала “Марица” към граничния ни пункт с Турция Капитан Андреево. Целта е да се намали рискът от тежки транспортни произшествия заради огромната опашка от

ООН и СТО: Има риск от недостиг на храни на световния пазар заради COVID-19

ООН и СТО: Има риск от недостиг на храни на световния пазар заради COVID-19

Има риск от недостиг на храни на световния пазар заради нарушенията, свързани с COVID-19 в световната търговия и веригите за снабдяване с хранителни продукти. Предупреждението е отправено от две агенции на ООН и Световната търговска организация (СТО), предаде Франс прес. Несигурността, свързвана с наличните обеми на хранителни продукт

НСИ: Събрахме 60% от данните за инфлацията през март, останалото - през интернет

НСИ: Събрахме 60% от данните за инфлацията през март, останалото - през интернет

Националният статистически институт е дъбрал до 13 март около 60% от данните за цените в търговските обекти, които служат за изчисляване на инфлацията. Останалата информация ще се събира по данни от интернет, където това е възможно, тъй като е прекратено обикалянето на анкетьори по търговските обекти, съобщиха от НСИ

Строителните предприемачи: Производството и работата на администрацията трябва да продължат

Строителните предприемачи: Производството и работата на администрацията трябва да продължат

Националната асоциация на строителните предприемачи изпратиха отворено писмо до правителството и институциите, в което настояват работата на администрацията, производството, кредитирането от страна на банките да продължат, за да не се стигне до пагубен ефект за стопанството в страната. Според тях трябва да се създаде и национален икономически

ДНСК работи по сигнали, спрени са плановите проверки в общините

ДНСК работи по сигнали, спрени са плановите проверки в общините

Всички административни услуги, които се изпълняват от Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/, се заявяват и извършват по досегашния ред - на "едно гише", чрез лицензиран пощенски оператор или електронна поща, съобщи пресцентърът на ДНСК. Инспекторите от дирекцията продължават да правят проверки по жалби и сигнали както и до сега

Доклад: България запазва "умерения риск" от забавени плащания и лоши вземания

Доклад: България запазва "умерения риск" от забавени плащания и лоши вземания

Въпреки усложнената икономическа обстановка рейтингът на България засега се запазва на ниво B2 - "умерен риск" от забавени плащания и лоши вземания. Това пише в доклад на Euler Hermеs, компания за застраховане на търговски кредити. Девет от 18 изследвани сектора у нас обаче вече попадат в зоната на чувствителен риск, съобщават от компанията

Доклад: България запазва "умерения риск" от забавени плащания и лоши вземания

Доклад: България запазва "умерения риск" от забавени плащания и лоши вземания

Въпреки усложнената икономическа обстановка рейтингът на България засега се запазва на ниво B2 - "умерен риск" от забавени плащания и лоши вземания. Това пише в доклад на Euler Hermеs, компания за застраховане на търговски кредити. Девет от 18 изследвани сектора у нас обаче вече попадат в зоната на чувствителен риск, съобщават от компанията

Правителството определи „зелени коридори“, през които ще се доставят стоки

Правителството определи „зелени коридори“, през които ще се доставят стоки

Министерският съвет определи граничните пунктове на българска територия, през които ще се осигурява безпрепятствено преминаване на стоки. Планът за осигуряване на „зелени коридори“ по европейската пътна мрежа е предложен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той е съобразен с насоките на Европейската комисия от 16

Танева: Няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната

Танева: Няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната

"Няма доказателства, че заразяване чрез „Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната. Ние следим всички научни становища, които излизат по различин институти по света. Няма доказателства, че заразяване чрез такова пренасяне е възможно“. Това заяви пред NOVA министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева

Въпреки кризата чиновници бавят плащането на 307 млн. лв. за извършена работа

Въпреки кризата чиновници бавят плащането на 307 млн. лв. за извършена работа

Два неясни члена в Закона за извънредното положение стопират административните срокове Агенцията по обществени поръчки отложи обещаната среща с Камарата на строителите Независимо от икономическата криза, която се задава, блокиралата на всички нива в държавата администрация бави изплащането на около 307 млн. лв

До края на годината Китай ще има 600 000 базови станции на 5G мрежата

До края на годината Китай ще има 600 000 базови станции на 5G мрежата

Китай ще ускори изграждането на своята 5G мрежа, като очакванията са до края на годината да бъдат готови и включени в експлоатация общо 600 000 базови станции, се посочва в информация на Министерството на промишлеността и информационните технологии, цитирана от Радио "Китай". В рамките на 2020 г. градовете на ниво префектура трябва да имат

Нов дълг, заем от МВФ и 5 млрд. лева от резерва ще спасяват икономиката (Обзор)

Нов дълг, заем от МВФ и 5 млрд. лева от резерва ще спасяват икономиката (Обзор)

Горанов не очаква големи колебания в безработицата Не се разглежда сценарий за промяна на данъчната политика Епидемията от коронавирус и ограниченията заради нея свиват икономиката на България през тази година в най-черния сценарий с 3%, в по-оптимистичния - с 0,7%. Заради рецесията финансовото министерство очаква в хазната да влязат с 2,44 млрд

Ще има ли студентски бригади в САЩ?

Ще има ли студентски бригади в САЩ?

Студентски бригади в САЩ ще има въпреки изказването на ген. Мутафчийски, че нашите студенти не се готвят да пътуват никъде. Това казаха от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен. Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и към настоящия момент не е спряна. Засега преки откази вследствие от изказването на ген

БАБХ проверява всички хранителни магазини и производства заради COVID-19

БАБХ проверява всички хранителни магазини и производства заради COVID-19

Върховната административна прокуратура на Р България се обърна към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с писмо, в което предлага контролният орган да прецени предвид мерките за борба с COVID-19 дали са налице основания за промяна на Единния многогодишен национален контролен план (ЕМНКП)

Епидемията доведе до спад на доверието на американските потребители през март

Епидемията доведе до спад на доверието на американските потребители през март

Доверието на американските потребители през март е спаднало до близо 3-годишен минимум, защото въздействието на епидемията от коронавируса върху икономиката започна да се усеща, предаде Асошиейтед прес. Индексът на частния икономически институт Конфърънс борд (The Conference Board), който следи настроението на американските потребители

Прокуратурата: Емил Димитров лично да провери за 15 дни ТЕЦ "Бобов дол"

Прокуратурата: Емил Димитров лично да провери за 15 дни ТЕЦ "Бобов дол"

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров в 15-дневен срок лично да извърши проверка и да представи доклад за дейността на ТЕЦ „Бобов дол“. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Поводът е голямата обществена значимост на проблема