Сътрудничество в икономически план и с Южна Корея и Камбоджа

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на икономиката на Република България и Министерството на търговията на Китайската народна република за създаването на съвместна работна група за инвестиционно сътрудничество. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

С подписването на Меморандума се създава съвместна работна група за инвестиционно сътрудничество под ръководството на Смесената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни. От българска страна работната група ще се председателства от Българската агенция за инвестиции, а от китайска страна - от Департамента за инвестиции в чужбина и икономическо сътрудничество на Министерството на търговията на Китай.

Работната група ще създаде механизъм за комуникация между правителствата на двете страни за обмен на информация за инвестиционни проекти и инвестиционното законодателство. Ще бъде изградена и платформа, чрез която бизнесът от двете страни да си сътрудничи по въпроси, свързани с реализирането на инвестиционни проекти.

На днешното правителствено заседание беше одобрен също така Меморандум за разбирателство за икономическо сътрудничество между Министерството на икономиката на Република България и Народното правителство на провинция Дзянси, Китайска народна република.

Подписването на документа бе предложено от българска страна с цел засилване на търговско-икономическото сътрудничество с Дзянси. Усилията на Министерството на икономиката са насочени към установяване на контакти и развитие на партньорството с Китай не само на централно ниво, но и с отделни китайски провинции. Министерството на икономиката им подписани подобни меморандуми за сътрудничество с китайските провинции Хънан, Анхуей, Шанхай, Гуандун, Дзянсу, Джъдзян и с Община Нинбо.

Меморандумът предвижда активизиране на сътрудничеството между бизнеса и организациите от България и Дзянси, оказване на съдействие за създаване на нови и разширяване на съществуващите бизнес контакти между предприятията от България и Дзянси, насърчаване на сътрудничеството между малките и средните предприятия, стимулиране на предприятията от България и Дзянси да участват в панаири, изложения, форуми и симпозиуми, които се провеждат на територията на България и Дзянси. Специално внимание е обърнато на насърчаването на китайските инвестиции в българските индустриални зони.

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на икономиката на Република България и Корейската федерация на МСП на Република Корея.

Двете страни взаимно ще поддържат постоянен контакт, като си предоставят една на друга информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиции и икономическо сътрудничество. Двете страни се съгласяват да насърчават взаимния обмен и сътрудничество между МСП, особено в следните области: обмен на информация по отношение на политики и мерки, предприети от правителството, за насърчаване на МСП, обмен на опит при организиране и управление на дейностите по предоставяне на услуги за МСП, предоставяне на информация за интернет страници на съответните органи или организации с цел предоставяне на информация за МСП от двете договарящи се страни, организиране на семинари, търговски панаири, изложения и други промоционални дейности за засилване на обмена и сътрудничеството между МСП от двете договарящи се страни.

Целта на Меморандума е да допринесе за по-нататъшния обмен на информация и опит между двете страни в икономическата сфера, за привличане на корейски инвестиции в България и създаване на конкретни бизнес контакти и партньорства между компании от двете страни.

Министерският съвет утвърди Споразумението за икономическо, научно и техническо сътрудничество между правителството на Република България и кралското правителство на Камбоджа, подписано на 16 октомври 2019 година в София.

Двете страни ще работят за засилване на сътрудничеството в редица области от взаимен интерес. Документът ще даде възможност за по-интензивни контакти между бизнес представители на България и Камбоджа, размяна на бизнес визити, участия в панаири и изложби, които се провеждат на територията на двете страни.

Споразумението ще съдейства още за повишаване ролята на малкия и средния бизнес в двустранните икономически връзки, организиране на събития, улесняване откриването на представителства и клонове на компании, обмен на информация и др.

Вижте какво още реши Министерският съвет днес.