В икономиката вече силно се усеща влиянието на коронавируса, като гледаме показателите на борсата. В понеделник спадна със 7%, а в понеделник се покачи с 5%. Такива колебания са безпрецедентни. Очаквам още спадове на борсата, коментира бившият финансов министър Милен Велчев в ефира на Би Ти Ви.

Има и други причини да се очаква световна рецесия, но коронавируса е основната причина за икономическия спад в света. Водещата икономика ще е в рецесия поне до средата на годината, каза още той и отбеляза, че много рядко правителствата са пряко виновни за иономическите кризи. Чество те са естествени световния явления, но в случая коронавирусът е главният виновник.

Глобалното производство в почти всички стоки са разпръснати в цял свят, но то силно се влияе когато има срив на произвоството в Китай, защото така не се доставят части за производство в други страни и това пречи на икономиката на останалите държави, обясни Велчев. Според него, за да се смекчи ефекта на рецесията може да се разчита само на фискалната политика, тоест харченето на повече пари от страна на правителствата. Световната банка няма как да сваля лихвения процент повече, защото лихвите вече са много ниски.