Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ следи внимателно разпространението на вируса COVID-19 на територията на страната. От Бпга препоръчва на компаниите членки 16 превантивни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, пишат от Асоциацията в съобщение, изпратено и до медиите.

Сред препоръчителните мерки са регулярна дезинфекция на всеки 30 минути на контактните зони (касови плотове, дръжки на врати, монетници, дръжки на чешми, устройства). Постоянно измиване на тоалетните и подовете на вътрешните помещения с подходящи препарати (по възможност с високо спиртно съдържание).

Мерките, които още препоръчват от БПГА, са поставяне на подходящи места спрямо вида на бензиностанцията на дезинфектанти за улесняване достъпа на клиентите до превантивни средства. Спазване на дистанция при контакт с клиенти, доставчици и други лица вътре в обектите и на територията, прилежаща към обектите.

От Асоциацията препоръчват още при възможност снабдяване с безконтактни термометри на всеки обект и прилагане на ежедневен контрол за здравословното състояние на всеки служител преди започване на работната му смяна. Ако служител е пътувал наскоро в страна, в която има разпространение на вируса, следва да информира незабавно съответния управител на обект по телефона /електронната поща/.

При здравословни неразположения - повишена температура, респираторни проблеми и затруднение с дишането, служителите следва незабавно да информират управителите на обектите. При плащане с карта се препоръчва на клиентите сами да оперират с картите си на терминалите (изискване както спрямо банковите, така и спрямо картите за отстъпка), допълват от Асоциацията.

Бпга се ангажира да поддържа постоянен контакт с компетентните държавни органи с оглед координиране на усилията за борба с COVID-19 и като се има предвид важността на обектите за националната сигурност. При усложняване на епидемиологичната обстановка Бпга има готовност да препоръча нов пакет с по-строги мерки, се посочва в съобщението.