България не

затваря границите си

От 16 март спират изпитите за

книжка за кандидат-шофьорите

Премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Росен Желязков са разговаряли с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен как тировете да преминават през затворените граници, за да не спира стопанският живот. “Даже ѝ дадохме решение”, каза Борисов.

Той заяви, че затварянето на границите на Словения, Хърватия, Унгария и Румъния създава изключителни проблеми за вноса и износа, а българската икономика по принцип е отворена.

Решението, което българската страна предлага, е създаване на чисти коридори. Това означава на границата да има едно гише за тировете, те да бъдат дезинфекцирани, шофьорът също, той може дори да не слиза от камиона, и така транспортирането на стоки да продължи.

По-късно в Министерския съвет министър Росен Желязков заяви, че Урсула фон дер Лайен е поела ангажимент да се гарантират коридори за превоз на стоки, особено по трансевропейскита мрежа. Желязков увери още, че България не затваря границите си и гарантира спокойното преминаване на тирове, същото важи за влакове и самолети. Това се прави, за да има сигурност на доставките.

Министърът пое ангажимент и за сигурността на входно-изходните точни - летища, жп гари, автогари. Разпоредил е проверка на софийското летище, тъй като имало сигнали, че контролът не е достатъчен.

От 16 март се спират временно теоретичните изпити и кормуването за кандидат-шофьорите, както и тези за капитанско свидетелсто, каза още Желязков.