Тази древна китайска форма на изкуство цели да подобри живота ни, като привлича любов, богатство, настроение и здраве.

Фън Шуй е сложна система, изградена от вярвания, базирани на хилядолетна философия. Основните принципи са, че за всяко нещо във Вселената има противодействие и въпреки, че са напълно различни неща - едното не може да съществува без другото. Нощ и ден, светлина и тъмнина - схващате идеята, нали?

Карта на Фън Шуй

Та как да разберете, къде трябва да се постави даден предмет, за да се балансира енергията в дома Ви?

Има универсална Фън Шуй карта, която може да се използва за всяка една стая.

Картата е приложима за всеки етаж в дома ви и като цяло - за всяка стая.

Как да използвате цветовете според Фън Шуй в дома си?

Във Фън Шуй всеки цвят представя определен елемент, който трябва да бъде балансиран. Огън, Земя, Метал, Вода, Дърво са 5-те елемента, които могат да бъдат използвани в декора ви, за да балансирате дома си и да привлечете позитивна енергия.

Изберете цветовете според това, каква енергия искате да призовете към въпросната част от дома ви. Пример: трябва ви мотивация в кариерата - трябва да поставите декор, който да олицетворява огъня.

Огнени цветове според Фън Шуй:

Ако ви трябва енергия и подкрепа, за да постигнете целите си, трябва да използвате тези цветове:

• Ярко жълто

• Розово

• Ярко лилаво

• Оранжево

• Червено

Земни цветове според Фън Шуй:

Ако ви трябва баланс и спокойствие, трябва да използвате тези цветове, олицетворяващи земната енергия:

• Светло жълто

• Бежово

• Земни, кремави цветове

• Маслинено зелено

Метални цветове според Фън Шуй:

За да внесете прецизност, концентрация и ефективност в живота си, металът е важен елемент, с който можете да украсите. Елементът носи светлина, яснота и спокойствие във всички аспекти на живота, доброто присъствие на този елемент ще внесе тези качества в живота ви като започне от вашия дом.

• Сиво

• Бяло

Водни цветове според Фън Шуй:

Водата е ободряваща, спокойна и свежа.

• Синьо

• Черно

Дървени елементи според Фън Шуй:

Не е изненадващо, че дървените елементи олицетворяват растежа, жизнеността и изобилието. Дървените интериорни врати са идеален пример.

• Кафяво

• Зелено

Фън Шуй съвети:

Почиствайте пространството си от всичко ненужно. Това е много важна стъпка за процеса. Премахнете предметите, които асоциирате с негативни емоции.

Въздух и качество - тези неща са задължителни. Разбира се, добре е, ако в стаята ви не се допуска много светлина, да компенсирате това с цветовете, които използвате при избора на предметите в стаята. Вземете си растение в стаята, за да пречиства въздуха. Отваряйте често прозореца, за да бъде свеж въздуха.

Фокусирайте се над свежата енергия в стаята. Това става чрез свежи цветя, свежи плодове и неща, които Ви носят позитивна енергия.

Зелено пространство. Хубаво е да имате малка градинка, за която да се грижите. Ако живеете в апартамент, можете да си направите чудесна цветна градинка на терасата. Подберете цветя, които могат да виреят на условията, които предлага вашата тераса. Засадете ги в красиви саксии и ги подредете така, че да е лесен достъпа до тях за поливане и поддръжка. Същевременно, не трябва тези саксии да са пречка да извършвате нормалните си дейности на терасата. От скучно място, в което не правите почти нищо, терасата ви може да се превърне във вашия оазис, в който да релаксирате и да се зареждате със свежа енергия.

Не всеки, обаче, може да се похвали с голяма тераса. Условия за отглеждане на цветя лесно се създават в домашни условия.

Фън Шуй не е мода, не е измислица, а древна мъдрост за оформяне на дома, за да се извлече максимално от енергията на къщата. Може на някой да не му се вярва и да му звучи като измислица, но не случайно това учение е живо и днес – хиляди години след появата му.