Сдружението на търговските центрове и инвеститорите в Турция препоръча затваряне на моловете заради коронавируса и очаква инструкции от властите, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

В огласеното съобщение се посочва, че ръководството на Сдружението, спазвайки препоръките на президента Реджеп Тайип Ердоган за оставане по домовете и взимайки предвид желанията на хората и търговците, в името на общественото здраве е решило да препоръча затваряне на търговските центрове, предава БТА.

Сдружението изказва благодарност във връзка с плана за икономическа стабилност, обявен от Ердоган вчера, съдържащ мерки за намаляване на негативните последици от коронавируса.

"Споделяме с обществеността, че ще бъдат осигурени нужните облекчения за нашите наемодатели, като отбелязваме, че никой наш служител няма да загуби работата си в този процес", се посочва още в изявлението.

Редица турски магазини за дрехи вече обявиха, че временно затварят от днес, след като президентът посъветва гражданите да не излизат, ако не се налага. Сред фирмите, които обявиха, че затварят магазините си бяха веригата за спортни облекла "Мави" и за луксозни стоки "Вакко", съобщи Ройтерс. "Бойнер", "Ипекйол" и "Макс енд Спенсър" последваха мярката, обявявайки временно затваряне на магазини в Турция.

"Наш главен и водещ приоритет е здравето и безопасността на служителите и клиентите ни в глобален план", обяви "Мави" в съобщението, че затваря магазините си в Турция, Германия и Канада. Продажбите онлайн остават активни.