30 юни вместо 31 март да бъде крайният срок, в който фирмите да обявят данък печалба, предвиждат промени в законопроекта за извънредното положение, внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова между първото и второто четене.

Мерките бяха договорени между правителството, синдикатите и работодателите на срещата им преди ден по инициатива на премиера Бойко Борисов.

Новият срок се отнася както за компаниите, така и за едноличните търговци и за земеделските производители.

Според разчети на финансовото министерство приемането на отсрочката ще означава, че държавата ще отложи събирането на данъци в размер на близо 900 млн. лева, тъй като

част от

компаниите

вече са внесли

данъка

За миналата година приходите в държавния бюджет от данъка върху доходите на физическите лица бе 3,6 млрд. лв., а от корпоративни данъци - 2,8 млрд. лв.

Предлага се още компаниите, които плащат авансов данък печалба, да пресметнат дължимите вноски на база печалбата си за 2018 г., а не за тази, както е в момента, по закона за корпоративното подоходно облагане.

Това е една от най-спорните поправки. Тя ще засегне фирми с оборот до 3 млн. лв., които се издължават към хазната авансово два пъти в годината. От Асоциацията на индустриалния капитал вече се обявиха против това предложение. 

Отлагането на плащането на корпоративния данък до 30 юни

не предизвика

възторг

у бизнеса,

показа допитване на “24 часа”.

“Приветстваме идеята за удължаване на срока, но категорично сме против досегашната схема авансовите вноски на данъка да се изчисляват на база на предходната година. Защото на практика се плаща корпоративен данък за 2019 г. и предходната е 2018-а, а тя бе една от най-силните в икономиката”, каза изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова е внесла промени в закона за извънредното положение, с които се отлага плащането на данъци.