Франция призова хората, останали без работа заради създадената от коронавируса криза, да помогнат на фермерите със събирането на плодове и зеленчуци, които в противен случай ще изгният заради липсата на сезонни работници, предаде "Ройтерс".

Фермерите прогнозират недостиг на около 200 хил. работници на национално ниво, тъй като наложените ограничения по границите в опит да се спре разпространението на коронавируса затрудняват набирането на хора извън Франция. Това създава риск ягоди, аспержи и други да изгният по полетата.

Предвид че рецепционисти в хотели, сервитьори в ресторанти, фризьори и много други останаха без работа заради безпрецедентната блокада, министърът на земеделието Дидие Гийом отправи призив към, по думите му, "армията в сянка", предава "Дневник"

"Казвам им: присъединете се към великата армия на френските земеделци. Присъединете се към тези, които ни помагат да ядем по чист, здравословен и устойчив начин", допълни той

Миналата седмица Европейският съюз затвори външните си граници за чужденци за период от 30 дена, а Франция, Испания, Германия, Полша и Австрия, наред с други държави, затегнаха контрола по границите си.

Две трети от сезонните работници във Франция са чужденци, казват земеделски синдикати, и идват от страни в Централна и Източна Европа, както и от Тунис и Мароко.

Кристин Ламбер, ръководител на най-големия френски фермерски синдикат FNSEA, заяви, че секторът се нуждае от 45 хил. работници през март и от 80 хил. през април и през май. "Заради затварянето на шенгенските граници, но и заради ограничаването на движението в Европа поляците и румънците, които обикновено идват, няма да го направят", посочва тя.

.