Бившето военно летище Узунджово да стане паркинг за 3000 тира, поиска в сряда областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

“Този вариант се налага, за да бъде облекчен трафикът по магистрала “Марица” към граничния ни пункт с Турция Капитан Андреево. Целта е да се намали рискът от тежки транспортни произшествия заради огромната опашка от камиони. В сряда тя бе 45 км”, коментира Здравкова.

Тя допълни, че идеята се съгласува между няколко министерства.
Базата на
някогашния
изтребителен
полк е собственост
на общината
в Хасково, след като имотът с отпаднала необходимост бе прехвърлен безвъзмездно от държавата на община Хасково.

“Там ще има възможност да доставим химически тоалетни и вода за шофьорите. Координираме действията си с ОД на МВР и Областното пътно управление”, допълни областната.   Областната управителка на Хасково д-р Стефка Здравкова обяви, че целта е да се намали рискът от тежки транспортни произшествия заради огромната опашка от камиони.

Областната управителка на Хасково д-р Стефка Здравкова обяви, че целта е да се намали рискът от тежки транспортни произшествия заради огромната опашка от камиони.

“Идеята е не да върнем камионите от опашката, а идващите нови. Имаме готовност да отбиваме тировете от пътен възел “Крепост” и под конвой да ги отвеждаме до летището, където ще им осигурим и охрана. Там ще ни съдействат служителите на толсистемата. При намаляване на трафика, отново под полицейски конвой, ще ескортираме поетапно камионите към магистралата и ГКПП Капитан Андреево”, обясни шефът на ОД на МВР старши комисар Ангел Цанков.

“Теренът на бившата авиобаза вече е огледан и пратихме техника, за да разчисти”, каза и директорът на Областното пътно управление инж. Радостин Ламбрев.
Междувременно
спешна акция
събра 60 хил. лв.
за бедстващите
шофьори

С тях бяха закупени 2500 пакета с храна, вода и средства за дезинфекция. Хранителните пакети бяха раздавани на всички шофьори на опашката независимо от тяхната националност.

От седмица Турция затвори границата си заради коронавируса. Опашката върви бавно, тъй като мерят температурата на всички шофьори и провеждат дезинфекция.