Между 1 и 3% ще е спадът в БВП на столицата

При пандемия до юни 63 млн. лв. загуби от нощувки и над 700 000 туристи по-малко

20% удар върху търговията, транспорта и операциите с недвижими имоти и 10% - върху промишлеността и строителството

Брутният вътрешен продукт на София ще се свие с 1-3%, а най-голям ще е ударът върху работещите в хотели, ресторанти, култура и спорт. Това предвижда доклад за оценка на ефекта на COVID-19 върху икономиката на София, разработен от общинското звено Innovative Sofia и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции с подкрепата на Института за пазарна икономика, общинското предпритие “Туризъм”, Българското конгресно бюро, Аутомотив клъстер България, Българската Е-комерс асоциация, общинската дирекция “Култура”, Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии и представители на бизнеса.

София стана първият град с подробна сметка на щетите, макар и предварителна, защото работи с информация към 19 март.

“В рамките на разумното е да очакваме свиване на БВП на столицата с 1-3% за 2020 г., но има и по-катастрофични възможни развития. Ефектът от евентуална икономическа рецесия ще е много по-близък до случващото се в Европа. Това важи с особена сила за София, чиято икономика е с много по-висока степен на обвързаност с тази на ЕС. Но

в предишни

случаи

причинените от

епидемии

рецесии са

последвани

от бързо

възстановяване”,

обясни зам.-кметът по дигитализация и инвестиции на София Владимир Данаилов.

Според анализа София има най-добър пазар на труда у нас с под 2% безработица към края на 2019 г. Затова столицата има относително голяма възможност да поеме новите безработни при криза.

Най-засегнати ще са наетите в хотели и ресторанти - над 35 000 души, и работещите в сферата на културата и спорта – 10 000. Средно засегнати ще са служителите в промишления сектор, а слабо - в електроенергийния и води, отпадъци, информационни и комуникационни технологии, където ударът е по-мек заради възможностите за дистанционна работа.

Наетите в

столицата са

над 650 000

и ударът върху техните доходи и заетост ще е различен в зависимост от сектора, в който работят. От Института за пазарна икономика прогнозират 86 000 моментално засегнати работници от извънредното положение, без да се включват работещите от къщи, които не губят веднага. Заради големия брой свободни работни места и повишеното търсене на труд, особено във високотехнологичния сектор, столицата има възможност да поеме създадената в кризата безработица. Затова от особена важност след края на извънредното положение се очаква да бъдат програмите за преквалификация.

Рискът за икономиката на България се увеличава обаче заради многото малки и средни предприятия. Те са 98% от всички фирми и се очаква да бъдат най-засегнати от кризата.

Отличително за икономиката на София е, че над 80% от нея се формират от сектора на услугите. Тя е и по-обвързана с икономиката на ЕС заради големия износ. ИКТ секторът произвежда близо 19% от икономиката на града и с аутсорсинг индустрията се очаква да бъдат сравнително по-малко засегнати. Туризмът, очаквано най-удареният сектор, пък заема само 2,5% от икономиката на София, но в него са заети около 4,5% от работещите.

“Ако вземем за аналог икономическата криза от 2008 г., където в България се наблюдаваше по-омекотен, последван от по-бавно възстановяване, имаме всички основания да предполагаме, че днес, след 12 г. членство в ЕС, ефектът от евентуална икономическа рецесия ще е много по-близък до случващото се в Европа. Това важи с особена сила за София, чиято икономика е с много по-висока степен на обвързаност с тази на ЕС. Според Института за пазарна икономика забавянето на икономиките на Западна Европа може да окаже

допълнителна

тежест на

възстановява-

нето на града”,

пише в анализа.

Свободните професии са с относително голям дял в икономическия живот на столицата, защото тук са концентрирани редица бизнес и технически услуги – адвокати, нотариуси, архитекти, консултанти. Спирането на сделките и очакваното свиване на новите инвестиции ще удари именно тези професии.

Три са предвижданията в доклада - 80% удар върху хотели и ресторанти, култура и спорт; 20% удар върху търговия и транспорт (без БДЖ и пощите) и операции с недвижими имоти и 10% удар върху промишленост и строителство.

Най-силно засегнати се очаква да бъдат хотелите и ресторантите, в които работят 35 000 души, култура и спорт - 10 хил. наети. Средно засегната ще е преработващата промишленост с 67 хил. работници. Тук опасността е от прекъсването на веригите за доставки и общото свиване на експортните пазари. Средно засегнато ще е и строителството с 45 000 наети. Работата по обектите не е забранена, но голямо значение ще има продължителността на забраната за сделки с имоти и неизбежното отлагане на инвестиции. Намалението на сделките ще се отрази и на 11 000, работещи в сделките с имоти. Среден удар ще понесе и търговията, където се трудят 152 000 души, като най-сериозно ще бъде засегната тази с луксозни стоки.

68 000

работещи в

транспорта ще

бъдат ударени

силно

По-слабо засегнати ще са заетите в: електроенергия и води, отпадъци - 23 000 души, ИКТ - 77 000 наети, професионални дейности - 47 000, здравеопазване и социална работа - 27 000, и в административните дейности - 66 000.

Според ИПИ благодарение на големия дял на информационно-комуникационните технологии и аутсорсинга столичната икономика е относително гъвкава и има потенциал да се адаптира бързо към кризисните социално-икономически условия за разлика от общините с по-индустриален фокус. Сходен ефект в кризата ще имат за София и многото фрийлансъри, тъй като те са по-гъвкави от наетите на пълен работен ден.

Очаква се глобалната епидемия, постоянно растящият списък на отменени полети и нови рискови дестинации, анулираните пътувания и отмяната на събития да генерират огромни загуби в туризма, които на фона на ниската ликвидност застрашават целия сектор.

По инициатива на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Българското конгресно бюро на 11 март е проведено проучване с над 1000 представители от туристическия бранш. 87,7% от анкетираните бизнеси

вече имат

сериозен спад

в оборота,

86% очакват

спадът да

продължи

поне до май

78% от фирмите изпитват проблеми с ликвидността, а 57% планират да освободят персонал. Още в седмицата, започнала от 16 март, или няколко дни след въвеждането на извънредното положение, много столични

туристически

компании са

почнали да

съкращават

персонал

Приходите само от нощувки в местата за настаняване в София през 2019 г. са били 252 006 842 лв., като е отчетен 17% ръст спрямо 2018 г.

Според Световния туристически съвет, ако пандемията продължи до юни, туризмът на световно ниво ще загуби поне 25% от приходите си, а 12-14% от работещите в сектора ще бъдат съкратени. Пренесена в София, тази прогноза сочи 63 млн. лв. загуби само от нощувки и

от 2500 до 4200

загубени работни

места –

около 1% от работната ръка в града. Ако кризата продължи до септември, загубите на туризма в столицата ще надхвърлят 176 млн. лв.

Някои от страните, от които идват най-голям брой посетители на София, са най-тежко засегнати от коронавируса и са със затворени граници. Ако приемем, че през следващите 12 месеца в София изобщо няма да има туристи от Италия, Испания, Франция, САЩ, Германия и Китай, загубите само от тях ще минат 40 млн. лв.

Почти 100% от планираните до май конгреси в София са отменени, а 52% от туристите идват в столицата с цел бизнес или конгресен туризъм. Спрямо данните за 2018 г. това би означавало над 700 000 туристи по-малко в София. При най-негативния сценарий, в който няма да има събития през цялата година, и при около 200 лв. разходи на турист, икономиката на София ще претърпи минимум 140 млн. лв. загуби само от конгресни и бизнес туристи.

ИКТ бизнесът в столицата е много повече софтуерен, отколкото хардуерен. Затова очакванията са, че той едва ли ще бъде директно засегнат от забавените доставки на техника от Китай. Има риск обаче от повишаване на разходите на фирмите за покупка на техника и поддръжка. В по-дългосрочен план обаче фирмените проблеми ще донесат загуба на клиенти за информационните фирми. Негативно ще е влиянието и върху стартъпите. Това може да доведе и до освобождаване на служители от най-тежко засегнатите компании и свиване на броя на заетите в сектора.

Най-големият отрасъл в столицата е “Търговия и ремонти”, заемащ 24,5% от столичната икономика през 2018 г. Наетите в него са 180 хил. души, или 1/4 от всички работещи в София. Секторът генерира 40% от износа на столицата при 26% средно за страната.

Според ИПИ търговският сектор най-вероятно ще остане относително по-малко засегнат, тъй като по-голямата част от него продължава да работи на почти пълни обороти, поне докато не започне да се чувства ефектът на намаляването на доходите и свиването на търсенето. Очаква се определени

сектори на

онлайн

търговията

да постигнат

значителен

растеж

По предварителна оценка на Българската Е-комерс асоциация към 20 март обаче при много онлайн бизнеси, предлагащи дрехи и по-луксозни продукти, вече се наблюдава 50-80% спад на нивата на продажби спрямо началото на март.

Иначе за пазара на недвижими имоти в Европа и България Cushman & Wakefield Forton предвиждат ръст на свободните площи на офис пазара, което ще окаже натиск върху наемните нива, отлагане на завършването на нови офис проекти, включително и на планираните откривания на нови 5-звездни хотели в София и сериозно засягане на coworking проектите

ВЛАДИМИР ДАНАИЛОВ
ВЛАДИМИР ДАНАИЛОВ