Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) понижи прогнозата си за растежа на икономиките в еврозоната през 2020 година и вече очаква свиване от 2 на сто.

Еврозоната и Великобритания ще изпаднат в рецесия. Очакваме спад на общия брутен вътрешен продукт (БВП) с близо 2 на сто през тази година заради икономическите последици от пандемията от новия коронавирус. Това означава свиване на реалния БВП с 420 милиарда евро през 2020 година в сравнение с предишната ни прогноза от ноември 2019 година. Залагаме на постепенно възстановяване на икономиката минимум с 3 на сто увеличение на БВП през 2021 година, се допълва в анализа на "Стандард енд Пуърс".

Анализатори отбелязват, че централните банки и правителствата на тези страни оказват подкрепа на бизнеса. Те отбелязват най-вече, че е повишен запасът от ликвидности на банките и че са понижени водещите лихви.

Според анализатори оперативните мерки могат да предотвратят траен спад на БВП. При все това рисковете от рецесия ще останат, тъй като пандемията може да придобие още по-голям мащаб.

Според оценки на експерти на "Стандард енд Пуърс" мерките за ограничаване на движението на хора могат да свият БВП на еврозоната с до 10 процента тази година, отбелязва ТАСС.