Двуседмичната блокада на социалния живот в Пловдив вече дава първите си икономически жертви – двайсетина магазини и заведения в центъра са затворили завинаги и са освободили помещенията си.

Табели „Дава се под наем“ вече висят на редица обекти на Главната улица, Капана и ключовите търговски улици – „Отец Паисий“, „Христо Г. Данов“ и околните.

В други вървят ремонти и реорганизации. Закрити са както барове, галерии, закусвални, малки ресторантчета и сладкарници, така и бутици за дрехи и магазини за ръчно изработени изделия, офиси на туроператори и авиокомпании.

Най-потърпевши от тоталните забрани са баровете и ресторантите. „Собственикът на сградата отказа да ми намали наема дори с една стотинка, нито да разсрочи плащанията“, заяви пред 24plovdiv.bg известен пловдивски бохем, който държи бар в сърцето на Капана.

Мъжът е в пълно неведение какво ще се случи в следващите седмици и е на крачка да разпусне персонала си. Сега ги е пуснал в неплатен отпуск до началото на април.

Думите му потвърждават и големите опашки, извили се пред Бюрото на труда в Пловдив. Голяма част от новите безработни са бармани, сервитьори, готвачи и продавачи.  

„По принцип сезонът в края на зимата е най-слаб. Студено е за маси навън, на пловдивчани не им се излиза, а и чуждите туристи са малко. Сега обаче ни сложиха на трупчета без да знаем докога ще бездействаме“, смята той.

Наемите на търговските помещения в центъра и в Капана достигнаха космически висоти през последните години. Въпреки че надеждите за бум на туристи по време на Европейската столица на културата 2019 не се оправдаха докрай, ръстът на посетители е осезаем, а арт кварталът на Пловдив се пукаше по шевовете.

Собствениците на сградите се възползваха от статуквото и покачиха драстично наемите – някои заведения плащат 2-3 хиляди евро на месец, за средни по размер помещения.

Предприемачите пък са вложили десетки хиляди в оборудване, ремонти и изграждане на логистика за своите предприятия. В момента виждат как техните дългогодишни усилия потъват в огъня на пандемията, която блокира целия социален живот.

Епидемиолозите не дават големи надежди коронавирурът да изчезне с магическа пръчка. Засега преобладава прогнозата, че разпространението на заразата ще намалее силно или дори ще спре с настъпването на топлото време, но пък ще най-вероятно ще избухне отново в първите студени дни на есента.

Пандемията ще бъде преодоляна чак когато блъде открита ефективна ваксина и лекарство срещу Ковид-19, или когато по-голямата част от населението си изгради колективен имунитет. Умерените оптимисти предвиждат човечеството да живее в извънредна ситуация още 18-20 месеца.

За заведенията, които сервират храна и алкохол това означава, че евентуално ще могат да отворят когато отшуми заразата и ще трябва да затварят за неизвестно колко време при възникването на всеки нов случай в Пловдив.

„Ако магазините могат да осигурят спазването на дистанция от два метра или да влиза по един човек вътре, то ние няма как да разделим масите на клиентите на безопасно разстояние, нито можем да ги сложим по един на маса“, смята един от дългогодишните бармани в Капана.

Тесните улички на бохемския квартал не не са проектиране за поддържане на социални дистанции и обикновено хората се скупчват пред заведенията. Нашествието на коронавируса обаче слага край на обичая.

Закрити са и редица магазини - търговията на дребно също е сред най-ударените от блокадата браншове. Хората масово си стоят по домовете и малцина прекрачват техните прагове.

Много от дюкянчетата са семейни бизнеси, които и без друго трудно свързват двата края. Перспективата да плащат солени наеми и консумативи, без да имат никакви приходи ги тласка към очевидния избор за затворят завинаги.
Според мнозина пловдивчани голямата вълна от фалити на търговски обекти и заведения едва започва.