Налага се спешен ремонт на закона, казва председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Всички работодатели са на позицията, че мярката 60 на 40 е неработеща. От нея ще се възползват тези, които нямат нужда. Ние не искаме повече пари, а казваме как с тях да се подкрепят повече фирми да запазят работниците си. Това заяви по Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според изчисленията им, при 60 на 40% плащане на заплати от държавата и работодателя, това означава бизнесът да поеме 77%, а 23 на сто - държавата, тъй като осигуровките се дължат от работодателите и работниците. Велев обясни, че ако държавата даде 23 лв., то неработещи предприятия, които са спрели, но имат разходи, да платят 77 лв. на 100 лв. Спрелите няма откъде да ги вземат. 

 "За малкия и средния бизнес, където работят повече от 3/4 от българските граждани, наети на работа - бюджетите се връзват месец за месец. Там няма такива резерви, които да позволят, особено пък за два или три месеца, да бъде приложена такава мярка", каза още Велев.

Становището не само на АИКБ и на КРИБ, а на всички работодателски организации и на синдикатите било да се промени спешно законът за извънредните мерки. Освен това имало и втора причина за промяната, това била разпоредба в чл. 6, която предвиждала да не се дължат последствия при неплащане в ситуацията на извънредно положение. Тоест - магазин да не плаща на доставчик и да няма последствие. Това ще блокира икономиката, казва Велев и допуска, че е допусната грешка.

Той поясни, че са работили много добре по постановлението на Министерския съвет, приети са повечето от предложенията им, но  трябват да се промени законът.