Свидетели сме на безпрецедентна криза, каза пред Нова тв управителят на БНБ Димитър Радев. Според него нашият банков сектор е в добра кондиция, преминал през редица стрес текстове. Икономическите сценарии, които разглеждахме, бяха хипотетични, то те вече се случват. Ако кризата продължи повече от 3 до 6 месеца, ние развиваме сценарии какво ще се случи, но сега е твърде рано да се спекулира с числа. След 3 месеца ще бъде по-ясно.

Три групи мерки предприема БНБ.

Търговските се държат изключително адекватно, каза Радев. Както "24 часа" писа, вече се работи по разсрочване на кредитите, хората трябва да говорят с банките, но да има индивидуален подход. Пакетът от мерки ще бъде обявен следващата седмица.

Допълнително укрепване на капитала и стабилността на банките е една от мерките.

Ние третираме всички банки по еднакъв начин, така че всички изпълняват предписанията на БНБ, независимо къде е банката майка, каза Радев.

Кризата ни отдалечава от еврото, защото вече не са реалистични сроковете за присъединяване, но тава не означава, че работата трябва да спре. Едно отлагане за 2021 г. няма да бъде фатално.

Последното, от което се нуждаем, е фалшив оптимизъм, но банковият сектор влиза в кризата като част от решението, а не като част от проблема, каза Радев.