Продажбите на хранителни стоки във Великобритания са скочили с 20,6 процента на годишна основа през четирите седмици до 22 март, тъй като хората са се запасявали преди страната да обяви карантина заради коронавируса. Така е отчетен рекорден в историята месец по продажби на храни, сочат публикувани днес данни на компанията за пазарни проучвания Кантар (Kantar), цитирани от Ройтерс.

Специалистите обясняват, че британците са пазарували по-често и по повече при всяко следващо посещение в магазина. През разглежданите четири седмици едно домакинство е похарчило средно 62,92 британски лири (77,36 долара) допълнително, което се равнява на хранителни покупки за още пет дни.

Продажбите са достигнали 10,8 милиарда лири през периода, приключил ден преди премиерът Борис Джонсън да обяви пълна карантина във Великобритания, предава БТА. 

"Това е дори повече от равнищата по Коледа - най-натовареното време от годината при нормални обстоятелства", коментира Фрейзър Маккевит, ръководещ изследванията на търговията на дребно и потреблението в Кантар.