България има задължение да пази ресурс от 4-5 млрд. лв. Всички държави в момента прогнозират повече разходи, отколкото приходи - от тази гледна точка тегленето на заем е изключително правилен подход, коментира икономическият министър Емил Караниколов в сутрешния блок на БНТ.

Мярката 60/40 няма да работи за най-дребните фирми. В момента в големите икономики производството е спряло. Колкото повече хора са на работните си места, в колкото по-добро състояние запазим производството си, толкова по-бързо икономиката ни ще се възвърне. Магазините и аптеките работят и така трябва да бъде, иначе ще възникне друг проблем. Трябваше да спрат да работят хотели и ресторанти, но и при такива мерки единици хора биха ги посещавали. Междуфирмената задлъжнялост е факт. Потреблението ще бъде стимулирано, но първо трябва да изчистим коронавирусът. България продължава да е атрактивна за инвеститори, коментира още Караниколов.

На въпрос дали ще има понижаване на заплатите Караниколов заяви, че при миналата финансова криза хората са били готови да получават по-ниска заплата, но да запазят работното си място. Тази криза обаче е с различен характер. 

Той поясни, че безработицата у нас в момента е 4%, което е и средното ниво в Европейския съюз.