Националната асоциация на строителните предприемачи изпратиха отворено писмо до правителството и институциите, в което настояват работата на администрацията, производството, кредитирането от страна на банките да продължат, за да не се стигне до пагубен ефект за стопанството в страната. Според тях трябва да се създаде и национален икономически съвет, който да предложи адекватни икономически мерки.

Само в строителството са заети над 200 000 работници, които осигуряват препитанието на над 500 000 човека. При спиране на административния и производствен процес, ефектът за стопанството на страната ще е пагубен, казват от асоциацията. Те изразяват готовност да продължат производствения процес, стараейки се да запазят работните места, които са създали. Те подчертават, че не искат финансова помощ от държавата, а само да имат възможност да продължат да работят.

Ето какво пише още в писмото, посписано от председателя на асоциацията Георги Шопов: "При спиране на административния и производствен процес ефектът за стопанството на страната ще е пагубен. Този негатив ще се изстрада както в обществен, така и в личен план. Ще се появи огромна маса от безработни граждани, за които държавата няма да има ресурс за социални помощи и осигуряване. Само в строителството са заети над 200 000 работници, които осигуряват препитанието на над 500 000 човека. Няма да могат да се обслужват потребителските кредити, което ще доведе до блокиране в банковия сектор. Ще фалират много производства и стопански дейности, което драстично ще намали приходите към бюджета. Той от своя страна няма да може да изплаща пенсии и заплати. Няма да могат да се финансират жизнено важни сектори като здравеопазване, образование и вътрешна сигурност. Това ще доведе до истинска и комплексна криза в обществото - нещо, което заедно не трябва да позволяваме."