Производството на британския промишлен сектор се е свило с най-бърз темп от дълговата криза в еврозоната през март, когато разпространението на коронавируса доведе до все повече забавяния и потопи доверието на бизнеса в развитието на икономика. Това сочи изследване на Ай Ейч Ес Маркит, публикувано днес.

Окончателната стойност на индекса на мениджърите по доставките IHS Markit/CIPS се е понижил до 47,8 пункта, което е най-ниската му стойност от юли 2012 година. През февруари показателят бе на ниво 51,7 пункта, а първоначалните данни за март сочеха 48 пункта, предаде БТА. 

Забавянията в транспорта и недостигът на суровини са довели до най-силното свиване в 28-годишната история на индекса на мениджърите по доставките, а бизнес оптимизмът се е сринал до исторически антирекорд. Загубите на работни места пък са най-големите от юли 2009 година.

Последиците се усещат в по-голямата част от производствения сектор, като производството силно е намаляло във всички браншове, с изключение на храните и лекарствата, посочва експерт от маркетинговата компания.

Най-силен е спадът в транспортния сектор, допълва той.

Проучването е проведено в периода 12-26 март, и включва дните непосредствено след заповедта на премиера Борис Джонсън за затварянето на повечето бизнеси в страната, издадена на 23 март.

Окончателен доклад за сектора на услугите, който бе най-тежко засегнат от затварянето на барове, ресторанти, спортни зали и други, ще бъде публикуван в петък.