Европейският съюз ще представи кредитен план в размер на 100 млрд. евро в подкрепа на най-тежко засегнатите страни от коронавирусната епидемия, предаде investor.bg.

Предложението става на фона на критиките, че блокът прави твърде малко, за да компенсира икономическите ефекти от пандемията. От Европейската комисия сигнализираха в сряда, че планът ще помогне на правителствата да предоставят средства за компаниите в защита на работните места. Според план на предложенията, видян от Bloomberg, те ще са под формата на схема за кредитиране, средствата за която ще бъдат гарантирани от европейските държави членки.

„Цели да помогне на Италия, Испания и всички останали други страни, които бяха силно ударени“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изявление. Помощта за връщането на хората по работните им места, веднага щом търсенето се ускори, „е от съществено значение за рестартиране на европейския икономически двигател без забавяне“, каза още Фон дер Лайен.

В изказването не се посочват подробности около проекта, наречен Sure, който се очаква да бъде представен в цялост до края на седмицата.

ЕС трябваше да се изправи пред поредица от критики заради бавния си отговор на кризата на фона на постоянни сблъсъци между 27-те страни членки на блока. Девет държави, включително Франция, Италия и Испания, настояват за създаването на съвместен дългов инструмент, наречен „коронаоблигации“. Техните амбиции обаче бяха посрещнати от несъгласието на Германия и Нидерландия. Правителствата в блока също така спорят и по условията на кредитните линии от Европейския стабилизационен механизъм, спасителният фонд на блока.