Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви днес, че Рим няма да национализира компании по време на кризата с коронавируса, а председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща до 100 милиарда евро (110 милиарда долара) за засегнатите страни, започвайки от Италия, предаде Ройтерс.

Даденото обещание на Конте в интервю за в. "Фато Куотидиано" отразява опасенията на правителството на управляващата коалиция, че някои инвеститори могат да се опитат да се възползват от срива на цените на акциите и да заграбят активите на банки и застрахователни компании, предава БТА. 

Рим има опцията да използва "златните правомощия" (законът за златното правомощие е приет от правителството на Марио Монти - бел.ред), които дават на правителството правото да налага вето върху купуването на голям процент акции в компании в стратегически отрасли, което би могло да доведе до придобиването им. Конте многократно заяви, че ще използва подобни инструменти - подход, който трябва, според него да се прилага в по-голяма степен и на европейско равнище.

В същото време Урсула фон дер Лайен призова в отделно писмо до в. "Република" за по-голяма солидарност в ЕС в борбата срещу кризата с коронавируса. Тя добави, че ЕС ще отпусне до 100 милиарда евро (110 милиарда долара) за най-тежко засегнатите страни, започвайки от Италия, за да се покрият намаленията на заплатите и да се запазят работни места.

Конте заяви, че усеща, че посоката на вятъра се променя и призова Германия и Нидерландия, които наскоро блокираха призивите на Испания и Франция за солидарен дълг, да мислят с европейска перспектива и да помогнат за финансиране на възстановяването на най-засегнатите страни