Близо 29 процента от служителите в Румъния в момента работят от вкъщи, като също толкова са на мнение, че настоящата криза, предизвикана от коронавируса, ще продължи още около два месеца, съобщава сайтът Нюз.ро, цитирайки проучване на платформата за набиране на персонал БестДжобс.

Около половината от участниците в анкетата са заявили, че им е лесно да се адаптират към дистанционната работа, защото имат опит с дигиталните инструменти, над 15 процента смятат, че основното предизвикателство на работата от вкъщи е липсата на ефективна комуникация с колегите, а 5 процента са отговорили, че им е трудно да се адаптират към този начин на работа.

35 процента от работещите от вкъщи са установили, че са по-продуктивни в този период в сравнение с работата в офис, тъй като не губят време за пътуване, над 17 процента са заявили, че са по-концентрирани вкъщи, защото работата им не се прекъсва от колегите, а 10 процента твърдят, че са по-малко стресирани заради липсата на пряк натиск от началника, допълва БТА.

Същевременно 13 процента признават, че работата им от дома е по-малко ефективна, тъй като са ангажирани и с домакински задължения или с грижата за децата.

На въпрос колко дълго очакват да продължи този период на задължителна изолация, включително и работа от вкъщи, мнозинството от служителите (29 процента) са на мнение, че това ще трае между един и два месеца, близо 21 процента очакват да продължи между два и три месеца, а прогнозата на над 15 процента е за повече от три месеца.