Само обявените от 13 март насам обществени поръчки, които не могат да се придвижат заради Закона за извънредното положение, са за 127 млн. лева

Бизнес за поне 250 млн. лв., който може да даде работа и хляб на стотици фирми с техните хиляди работници, остава блокиран неизвестно докога, показа проверка на “24 часа”.

Казусът със спрените обществени поръчки, които никое ведомство или община в страната не смее в момента да придвижи, се породи от два-три текста в Закона за извънредното положение. В член 3 и 4 на закона депутатите предвидиха тотално спиране на всякакви срокове по административни производства, без да мислят, че това включва и всички срокове по Закона за обществените поръчки, Закона за защита на конкуренцията и Закона за концесиите. Това даде основание на Агенцията по обществени поръчки да спре временно всички производства до изясняване на ситуацията, което продължава вече втора седмица. А след карантината за депутатите не е ясно още колко време казусът няма да бъде изчистен.

Вчера и Комисията за защита на конкуренцията излезе с тълкувание, че

записаното от

депутатите в

закона дава

основание да се

прекрати

всякакво

движение по

преписки,

свързани със Закона за обществените поръчки и Закона за концесиите. В КЗК се правят обжалванията за избор на изпълнител на обществени поръчки, но според тълкуванието ѝ, ако някой е имал основание да направи жалба, за което законът дава 10-дневен срок, този срок е престанал да тече на 13 март и ще продължи да тече, когато свърши извънредното положение. Съответно спират да текат и всички други срокове - например, ако срокът за подаване на офертите е бил 17 март, офертите ще трябва да се подадат на 17 април, и то ако извънредното положение свърши на 13 април. А вчера правителството предложи то да бъде удължено до 13 май.

Ако някоя фирма е трябвало да сключи договор на 17 март и да получи поне аванс, за да започне работа, сега ще трябва да чака за същото още два месеца.

Същото важи и за жалби по Закона за концесиите, както и по Закона за защита на конкуренцията, според който КЗК трябва да се сезира за всяка сделка, свързана с придобиването на компания над определени стойности. Всичко това според тълкуванието на антимонополната комисия трябва да чака да мине извънредното положение.

Сред примерите за спрени срокове КЗК е дала дори срока за отстраняване на нередности в документите, с които някой сезира комисията за нередности, който е 7-дневен. Куриозното е, че същият член на Закона за защита на конкуренцията

засяга и

случаите,в които

прокуратурата

сезира

за нещо КЗК

Казано по-простичко, когато преди 2 дни главният прокурор Иван Гешев се обърна към КЗК да прецени дали да не провери пазара на горива за евентуален картел, комисията си дава правото да отложи този казус за след падането на извънредното положение.

Най-опасното за икономиката е обаче стопирането на обществените поръчки. Преглед на електронния бюлетин на Агенцията за обществени поръчки, направен от “24 часа”, показва, че бизнес за поне 250 млн., или четвърт милиард лева, който е с осигурено финансиране и няма причина да не се извършва, стои на трупчета.

От няколко дни насам Камарата на строителите в България, чиито членове масово разчитат на обществени поръчки, за да работят, се възмущава от положението, но досега никой не ѝ е обърнал внимание.

Преглед на всички обявени обществени поръчки обаче показва, че казусът далеч не засяга само строителите, а на практика цялата икономика.

Например само от 13 март до вчера в страната са обявени общо 155 обществени поръчки (виж примери за по-големите от тях в графиката). Те са на обща стойност 127 млн. лв., като трябва да се има предвид, че това не е цялата, защото част от тях нямат прогнозна стойност.

Освен това поне същата сума, грубо пресметнато, фигурира и в обществените поръчки, обявени преди 13 март, чиито срокове също се стопират, защото се намират на различни етапи от изпълнението. Общо двете суми излизат над 250 млн. лв.

Например Агенция “Митници” не може да започне процедура за избор на изпълнител за реконструкцията на ГКПП Кулата - втора фаза, защото всички срокове, посочени в обявата, на практика не текат. В същото положение е и Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”, която трябва да попълни запасите си от гориво за 9 млн. лв.

Министерството

на образованието

е обявило

поръчка за

1,4 млн. лв.

за доставка и инсталиране на техника за дистанционно обучение, изключително необходима в момента за учебни заведения, които не разполагат с такава. Вярно е, че Законът за извънредното положение предвиди изключение от правилото за стопиране на срокове по административни производства специално за дейности, свързани с коронакризата. Но там изрично са изброени само доставката на медицински изделия и апаратура, необходими за справяне с пандемията, но не и за доставка на техника за дистанционно обучение.

Естествено, не може в един закон да се опишат всички изключения и затова юристи съветват просто да се запише, че се прави изключение за всички обществени поръчки. Засега обаче нито депутатите изглеждат трогнати от исканията, нито администрацията прави нещо, за да облекчи положението.