Европейската централна банка (ЕЦБ) ще отложи прегледа на паричната си политика, който обяви по-рано тази година,с шест месеца до средата на идната година заради кризата с коронавируса, предаде ДПА.

Заради здравните мерки, въведени в ЕС, включително забраната за посещения на обществени места и за събиранията в няколко страни от еврозоната, събитията с аудитория на ЕЦБ и на националните централни банки от Евросистема, първоначално планирани за първото полугодие на 2020 година, сега са предвидени за втората половина на 2020 година, съобщи днес ЕСБ, предава БТА.

Стратегическият обзор, обявен от президента на ЕЦБ Кристин Лагард на 23 януари, ще бъде отложен от края на 2020 за средата на 2021 година, посочва банката.

ЕЦБ информира, че приканя гражданите на страните от еврозоната да представят писмени предложения и коментари за стратегията за паричната политика на институцията чрез специалния портал "ЕЦБ Слуша", като срокът за предложенията е удължен до края на август 2020 година.

Годишният форум на ЕЦБ в Синтра, Португалия, е отложен за ноември.

През януари ЕЦБ обяви, че ще преразгледа паричната си политика, включително формулировката за ценова стабилност, инструментите си за парична политика, икономическите и парични анализи и комуникационните си практики.