Най-голямата европейска икономика може да се свие тази година повече, отколкото през финансовата криза 2008-2009 година, каза германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че през някои месеци може да бъде отчетено свиване с над 8 процента заради пандемията от коронавируса.

Германия на практика е блокирана, над 73 000 души са заразени с коронавирус, а починалите са 872. Училищата, магазините, ресторантите и спортните обекти са затворени, а много фирми спряха производство, за да попречат на разпространението на вируса.

Алтмайер каза, че икономиката се е представила добре през първите два месеца на годината, преди блокадата през март, и добави, че вирусът ще се отрази тежко на икономиката през април, преди заболеваемостта вероятно да достигне връхната си точка през май.
Очакваме, че в отделни месеци през първото полугодие, икономиката може да се свие с над 8 процента, каза той.

Спадът, за който говоря вероятно ще бъде поне толкова голям, ако не и по-голям от банковата и борсова криза през 2008/2009 година, каза Алтмайер.

Германската икономика се сви с 5,7 процента през 2009 година.
Германският икономически институт Ифо (Ifo) обяви, че брутният вътрешен продукт може да се свие с около 20 процента тази година. Според съвета от икономисти към правителството икономиката може да отчете спад с 5,4 на сто тази година.