В момента близо 400 млн. лв. стоят блокирани с години

 

Предприемачи, които изпълняват обществени поръчки, предлагат държавата да организира частично освобождаване на блокирани като гаранции техни пари по договори, когато това е възможно, научи “24 часа”.

Според експерти частичното освобождаване

може да

пренасочи

към тях

свеж

финансов

ресурс

от около 300-400 млн. лв., който в условията на извънредно положение би могъл да се използва за запазване на работни места.

Предложението е постъпило в икономическата комисия на парламента, а нейният председател Петър Кънев веднага е изпратил официално писмо с такова искане до Агенцията по обществени поръчки.

“Да, има запитвания от фирми, постъпили в комисията, засягащи възможностите за частично освобождаване на гаранцията за изпълнение, преди да изтече срокът на договора. След устни консултации с работодателски организации изпратих такова писмо”, потвърди пред “24 часа” Петър Кънев.

Казусът засяга случаи, при които при поетапно, частично или коректно изпълнени договори средства на фирмите остават блокирани като гаранция за вече извършената работа до изтичане на пълния срок на договора, а той често е 5-6 и повече години.

Официалният отговор на агенцията до икономическата комисия посочва, че юридически това е напълно възможно и е предвидено в чл. 111 от Закона за обществените поръчки.

Опциите са две. При първата договорът се изпълнява поетапно и възложителят няма забележки по нито един от финализираните етапи. При втората - ако частичното освобождаване не е описано в договора за възлагане на обществената поръчка, а в същото време е възможно поръчката да се раздели на части, законът позволява преподписване на договора и така гаранцията може да бъде освободена поне частично.

На практика не е нужно да се променят законови текстове, нито да се прави нещо извънредно,

достатъчно е

възложителят

и фирмата да

се разберат

Не така стои обаче въпросът с тоталното блокиране на обществени поръчки, които извънредното положение завари на етап все още несключен договор. В Закона за извънредното положение се казва, че спират да текат всички срокове по административни производства, предвидени в действащи закони, с изключение на поръчките на медицински материали и апаратура. Поради това в момента има спрени процедури на стойност около 250 млн. лв.

МРРБ: От 13 март досега сме платили 137 млн. лв.

Въпреки кризата с блокираните обществени поръчки, от 13 март до 2 април МРРБ и неговите агенции са платили на бизнеса общо 137 млн. лв. Това се твърди в прессъобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

93,1 млн. лв. от тази сума са платените от Агенция “Пътна инфраструктура” за различни пътни проекти, 22,3 млн. са платените на различни фирми, общини и институции по оперативните програми, които се ръководят от МРРБ, най-вече “Региони в растеж”. Останалите 21,6 млн. лв. са възстановените на ББР пари за 26 санирани блока по националната програма за енергийна ефективност, по която досега са платени работите по 1850 от общо 2022 блока.

Примерите, които дава МРРБ, обаче нямат нищо общо с казуса със спрените обществени поръчки, а са за обекти, по които се работи отпреди 13 март. Такива са например магистрала “Европа”, обходният път на Поморие и разширението на софийското околовръстно. Сред примерите за обектите, на които работата продължава, е и “Хемус”, но там изобщо не е имало обществена поръчка, защото цялата работа се извършва от държавната “Автомагистрали”.

Междувременно от строителния бранш вече има сигнали и за спряна работа на общини по издаването на строителни разрешителни и по утвърждаване на промени на подробни устройствени планове. Те са обвързани със срокове, посочени в Закона за устройство на територията, които общините масово тълкуват, че са административни срокове, стопирани по силата на член 3 и член 4 на Закона за мерките при извънредното положение. Затова строителите настояват при предстоящия ремонт на закона да се посочат изключения при стопирането на срокове за Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията.

МРРБ
МРРБ