Гравитирам към най-черната прогноза на министъра на финансите (Владислав Горанов - б.р.), която е спад на икономиката с 3%, а и тя може да се окаже оптимистична. Това каза по bTV бившият финансов министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев. 

Финансистът коментира прогноза на "Голдман Сакс" за спад в икономиката на САЩ с 10% и се запита дали у нас ще бъде 3 на сто.

10 млрд. лв. дълг са достатъчни на първо време, каза Велчев и припомни, че във фискалния резерв има още 10 млрд. Към момента мерките на кабинета са за 5 млрд. лева, заемът е, за да има ресурс.

Бившият финансов министър призова да се преценяват добре нуждаещите се от помощ, защото съкратените ще получават почти същите си доходи в продължение на година,  няма да са в тази група и възползващите се от схемата 60/40. Той обаче се усъмни, че самоосигуряващите се ще могат да издържат с 1500 лв. безлихвен заем, каквато е засега единствената им възможност за помощ.

По повод реакцията на бизнеса срещу схемата за изплащане на 60% от заплатите, той реагира, че държавата не е длъжна да плаща всички заплати на работещите във всички фирми.