Икономиката на Украйна може да понесе съществени загуби заради съкращаването на броя на паричните преводи, тъй като много украинци, които работят в чужбина, се връщат у дома заради разпространението на коронавируса. Това каза заместник-изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Владислав Рашкован, който представлява във Фонда Украйна и 14 други страни.

Имам предвид в момента България, Румъния, Молдова и Украйна. Ако става дума за цялостната картина, то кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, значително влияе на икономика. Виждаме, че правителствата и централните банки изпитват затруднения, а частният сектор също е под натиск. Всичките четири страни са зависими от вноса на петрол, предаде БТА.

Ситуацията удря по съществуващите канали, а паричните преводи играят важна роля, допълни Владислав. В Украйна например те представляват около 11 на сто от брутния вътрешен продукт, отбеляза Рашкован, цитиран от ТАСС.

Засега загубите не са изчислени, но те вероятно ще бъдат съществени, защото много работници се върнаха от Великобритания, Испания, Италия и Полша.