На заседание, продължило рекордно кратко, с по няколко представители, упълномощени от парламентарните групи, бюджетната комисия подкрепи актуализацията на бюджета.
Предложените от финансовия министър Владислав Горанов промени в бюджета получиха подкрепа от ГЕРБ, патриотите и ДПС. Най-критичен бе Румен Гечев от БСП. „Как сте сметнали числата за промяна, изглеждат като подхвърлени, дано да не е така. Заложения дефицит е 3,5 млрд. лв. Няма нужда да се обзалагаме, спадът на БВП ще е много по-голям. Защо искате да теглите 10 млрд. заем. Защо теглим нов заем, при положение, че вие твърдите, че имаме фискален резерв от 10 млрд., от които 5 млрд. лв. са неприкосновени, но имате 5 млрд. лв. свободни. Не дойдохте да кажете къде е този фискален резерв? В какви инструменти, предлагате ни да имаме отрицателни лихви по резерва, пазите си резерва да си го раздавате. Казахте, че .за всяко харчене ще идвате в парламента“, каза Гечев. Той поиска да знае къде и при кого ще отиде 1 млрд. лв. за подкрепата на бизнеса. Гечев призова също да се посочи в бюджета дали ще се въздържаме от купуване на кораби и друга техника, къде са парите за магистрала „Хемус“. „Всичко, което е разумно и може да е в полза на бизнеса, ще получи нашата подкрепа, но там, където имаме въпроси и съмнения., ще търсим изясняване“, завърши Гечев.
В отговор, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ще продължава да отстоява позицията си фискалният резерв да служи като буфер за непредвидени ситуации, а да покрива увеличените разходи с нов дълг, отколкото обратното, какъвто е съветат на Гечев.
Ние ще подкрепим бюджета, заяви при дебатите Йордан Цонев от ДПС. Първо, защото искаме да бъдем съпричастни с останалите институции в условия на криза. Той направи сметка, че не става дума за нов дълг от 10 млрд. лв., а увеличаването на тавана е 7, 8 млрд. лв. Той коригира Гечев, че от фонд „Безработица“ ще се изплащат пари не само по мярката 60/40, но и за трайно безработните. ДПС категорично подкрепя мярката за капитализиране на ББР, заяви Цонев. Единственото, за което можем да спорим е дали мерките са достатъчни, но приемаме, че на този етап от кризата, са такива.