Шест проекта за социални иновации и за трансформация на пазара на труда са сред победителите в онлайн хекатона за справяне с последствията от Cоvid-19 "Да хакнем кризата", съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

В състезанието са се включили 850 души, които за 48 часа са генерирали 111 идеи за преодоляване на кризата. Министерството на труда и социалната политика е подкрепило инициативата и е задало акценти, свързани с подкрепа и развитие на бизнеса, бъдещето на социалните услуги и бюрата по труда.

Проектите са били разпределени в три направления: "Спаси животи", "Спаси общности и групи от хора" и "Спаси бизнеси".

Участниците са развили концепциите си с помощта на менторство от водещи предприемачи у нас. Сред интересните идеи със социална насоченост са били система за преразпределение на непродадената и неизползвана храна от ресторантите към социалнослаби и нуждаещи се, платформи за пазаруване, за търсене и предлагане на почасова работа, както и за подпомагане на сценичното изкуство и спорта по време на криза.

15-те най-добри проекта са си разпределили награден фонд в размер на 15 000 лв., а организаторите от "Power of BG" ще създадат фонд за последващо финансиране и подкрепа на работещи проекти за справяне с Covid-19.