Един месец карантина може да струва на руската икономика 1,5-2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), а цялостните последици за икономиката ще зависят от това колко ще продължат ограничителните мерки, свързани с борбата срещу коронавируса, каза на онлайн пресконференция шефката на руската централна банка Елвира Набиулина, цитирана от ТАСС и БТА. 

Опитът на другите страни показва, че месец карантина в мащабите на цялата страна може да струва на икономиката 1,5-2 процента от годишния БВП, но общият ефект ще зависи от това колко ще продължат ограничителните мерки, каза Набиулина.По думите й отрицателните последици за икономиката на Русия са съсредоточени през второто тримечесие на 2020 година.

Според нея скокът на инфлацията ще бъде краткосрочен.Инфлацията очаквано се ускори напоследък. Годишната инфлация обаче все пак е значително по-ниска от 4 процента, допълни тя.Набиулина каза още, че руската централна банка вижда потенциал за понижаване на водещата лихва през 2020 година и ще избере правилния момент да го направи.

Последиците от ограничителните мерки за съвкупното търсене както външното, така и вътрешното, вероятно ще имат продължителен характер. Това ще бъде значителен дезинфлационен фактор. При развитието на ситуацията според сегашния сценарий и стабилност на финансовите пазари виждаме известен потенциал за намаляване на водещата лихва тази година, каза тя.