С напредването на кризата, предизвикана от коварния коронавирус, много бизнеси търпят огромни загуби, а магазини губят клиенти. Така е и в централната част на Варна, където започват да се освобождават магазини заради спадане обема на работа и непосилните наеми, искани от собствениците.

Най-драстичен е следният случай, за който научи “24 часа”. Наемател моли за договаряне на цената, след като в продължение на 15 години е плащал по 2600 лв. месечно за малък магазин в центъра на града. Собствениците на имота категорично отказват да приемат предложените 1300 лв. и търговецът напуска. Само след ден те разбират грешката, която са направили и засипват доскорошния си наемател с телефонни обаждания с молби да се върне, готови да склонят и на 1000 лв. месечно.

Наемателят, обаче, останал непреклонен и преместил дейността си на ново място с приемлив наем.

При друг случай луксозен магазин в центъра на града затвори врати преди броени седмици, след като плащаше 5500 евро на месец. В момента обектът се предлага отново без каквато и да е корекция на цената.

“Едва ли скоро ще има кой да плати тази цена скоро”, коментират от бранша. “В близкото бъдеще много магазини в центъра ще останат свободни и собствениците им ще трябва да започват да свикват с нови, много по-ниски цени”, смятат брокери на недвижими имоти.

Златните имоти в идеалния център на Варна бяха реституирани в годините на прехода. Някои собственици притежават множество ценни имоти и се издържат само от отдаването им под наем и заради локацията, печелеха до скоро много добре.

Източници на “24 часа” разказаха, че често цените на наемите редуцират възрастни хора с един имот, които макар и да разчитат единствено на него, за да се издържат, проявяват разбиране. Богатите рентиери, обаче, наследили по няколко имота на апетитно място, не свалят цени, въпреки че могат спокойно да си го позволят.

Проверка на “24 часа” установи редица случаи в други райони на града, извън идеалния център, на добросъвестно отношение. Собственици на помещения, отдадени за салона за красота, чийто наем е между 300 - 500 лв., са опростили наема за два месеца, въпреки, че те не са спрели работа напълно.

Някои от собствениците са гъвкави и готови да подадат ръка на хората, които от години си плащат съвестно наема.

Повечето от бизнесите, с които медията ни успя да се свърже, са склонни на предоговаряне и вече са дали гратисен период от един-два месеца, влизайки в положението на наемателите си.

Преди няколко дни “24 часа” публикува историята на 77-годишна вдовица, която опрости наема на останала без работа жена.