Парите от поевтиняването на руския газ да се връщат на потребителите чрез приспадане от сметките им. Това решиха депутатите, след като приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Законопроектът беше приет с 123 гласа "за",0 - "против" и 54 гласа - "въздържали се". С цел да се избегне струпването на хора в пленарна зала, депутатите гласуваха на две групи - първата група влеле в зала в 20.00 часа и тя включваше депутатите от БСП, ДПС, Воля и независимите депутати. От 20.30 часа пък гласуваха втората група, която включваше депутатите от ПГ на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Поправките в закона са необходими, за да влезе в сила договореното между "Булгаргаз" и "Газпром" намаление от 40% на доставения газ за България.

Приетите текстове регламентират още разпределението на получената разлика от над 150 млн. лв. към потребителите, след преизчисляването на цената на газа със задна дата от август 2019г. Сумите ще бъдат приспадани с всяка фактура на потребители, които имат месечно отчитане на парно и топла вода, а тези, които използват годишна изравнителна сметка ще получат сумата еднократно. В съответната сметка - изравнителна или потребителска – на отделен ред клиентите ще получават информация за размера на компенсацията, а в случай, че тя е по-голяма от първата сметка, ще се приспада от следващата, докато сумата не бъде изравненена.

Компенсацията трябва да бъде изчислена за сметките за всеки отделен месец от 5-и август 2019-а до 31-ви март тази година. Суми ще бъдат възстановявани и на клиенти, които са се отказали, но към 5 август 2019 г. и след тази дата са ползвали газ или парно.

Според приетите промени, първо "Булгаргаз" трябва да възстанови на топлофикациите и газоразпределителните дружества суми по договори за доставка на газ от 5 август 2019г. до 31 март 2020г., след намаление на цената на газа от промяна на договора с "Газпром Експорт. ". Това трябва да стане в срок от 14 дни.

След като законът бъде приет окончателно и на второ четене, КЕВР трябва да определи със задна дата за всеки месец от 5 август 2019г. цени на доставките на "Булгаргаз" и на газоразпределителните дружества и на топлофикациите, както и на тока, произведен от тях, а дружествата ще имат месец, за да определят какво имат да възстановяват на клиентите си.