Със 123 гласа „за“, 9 „против“ и 46 въздържали се минаха поправките в закона за извънредното положение. Дебатите в пленарната зала минаха бързо и то само с участието на опозицията.

С тях се предвижда отпадане на текстовете, заради които Комисията за защита на конкуренцията спря сроковете за обжалване на обществени поръчки, концесии, жалби за нередности и откази за образуване на производства, а Агенцията по обществени поръчки поиска тълкуване от ресорните комисии в парламента, какво точно означават текстовете, които са приели, както писа "24 часа".

Предвижда се още ВСС да има правомощието да определя кои съдебни дела да се спират и кои да се разглеждат от съда.
С промените в закона се дава възможност и на частно-правни субекти да не връщат вноски по кредити в срок, но само при конкретни уважителни причини като изолация под карантина или влизане в болница.

Променя се и текстът, който позволява на фирми да не се разплащат помежду си до отмяната на извънредното положение. Тъй като фирми злоупотребявали с тази разпоредба.

Като противоконституционни и помагащи само на бизнеса обаче определиха новите текстове от БСП.

„Миналата седмица приехме закон, който се отказа от ограничителните мерки и ги остави в ръцете на министъра на здравеопазването. Видяхме, че така се създадоха проблеми с мерки, които се приемаха и отменяха“, каза Крум Зарков в пленарната зала.
„Защо някой на който държавата е казала стой си вкъщи, не гарантира елементарното му право да не си плати тока. Това беше основен защитен механизъм. Не можем да подценяваме бизнеса и икономиката, но те имат смисъл само заради хората. Промяната на този закон потвърждава първоначално приетия законопроект – „спасявайте се поединично“, каза още Зарков от трибуната и определи като сливане на влстите даването на правомощия на ВСС да взема решения сроковете по кои дела да спират да текат и кои не.

Тези решения ще се вземат от съдийската и прокурорсата колегия и това би могло да доведе до противоречния, посочи още депутатът от БСП. И председателят на ВКС Лозан Панов бе на същото становище по-рано през деня, когато законопроектът се разглеждаше в правна комисия.

От левицата поиска в закона за извънредното положение да има конкретни мерки за хората, които са си загубили работата заради епидемията от коронавирус и предположиха, че и с тези промени законът ще продължи да се отваря за нови поправки.

„Недупостимо е да се вменяват законодателни функции на Съдебната власт“, коментира и червеният депутат Филип Попов, който пък поиска данъчни облекчения за самоосигуряващите се лица.

„Дебата в комисията по правни въпроси беше конструктивен. Обещава да се стигне до по-добри решения. Проблемът на този закон е не, че има някакви правни дефекти, а че има много внушения и притеснения на много субекти застрашени от потенциалната опасност да влошат правното си и имуществено положение“, каза в края на дебатите в НС правосъдният министър Данаил Кирилов.

Той предложи към закона за извънредното положение да се създаде приложение, в което да се опишат абсолютно всички съдебни производства, по които да не се спират сроковете и така да не се дават правомощия на ВСС да взема това решение. „Така пак ще са обнародвани в Държавен вестник и този въпрос няма да се ескалира. Всеки би могъл да спори дали произвоство в наказателно право са по спешни от други. Не може да оставим държавата без работеща съдебна система и работещ наказателен съд“, каза допълни министър Кирилов.

Още от обсъжданията на текстовете тази сутрин в правната комисия стана ясно, че между двете четения и опозиция и управляващите ще внесат промени. Те ще имат време да направят това до 18 часа утре.

Правната комисия ще заседава извънредно в неделя от 14 часа, а поправките ще бъдат гласувани на второ четене в понеделник, когато Народното събрание ще заседава от 9 часа.